Jump to content

Miért kegyetlenkednek a gyerekek?

2018. 09. 08. 19:00

A napokban történt meg, hogy egy járókelő gyerekhangokra, valamint egy segítségkérő kismacska hangjára lett figyelmes. A házak takarásából kilépve pillantotta meg a felnőtt azt, amit a jó érzésű emberek nem akarnak látni. Csapatba verődött gyerekek kínoztak egy kismacskát.

Mielőtt azonnal rávágná bárki is, hogy amelyik gyermek vagy felnőtt ilyet tesz, az beteg, akkor tudni kell azt is, hogy normális, pszichés betegség nélkül is felléphet az embernél indokolatlan agresszió. Tény azonban, hogy az agresszív viselkedés egy része társítható a pszichés zavarokhoz is. Az indokolatlan agresszió témája sok kutatás alapanyagát jelenti, rengeteg tanulmány született már arról, hogy a gyerekek miért kegyetlenek egymással, a náluk gyengébbel, vagy gyengébbnek vélt személlyel (állattal)?

A gyerekekre szokták mondani, hogy őszinték. Sőt olykor fájóan őszinték, vagyis ami a szívükön, az a szájukon is van. Az agresszió megnyilvánulhat állatokon, mivel azonban a napjuk nagy részét gyermektársaik között töltik, így az iskolában még nagyobb az esély a bullyingre, vagyis a megfélemlítésre. Az amerikai filmek iskolai jeleneteiben gyakran feltűnik a kirekesztés, a gúnyolódás, az eltávolodás, a megfélemlítés, és ha nincs kezelve a probléma, akkor bántalmazásig is elfajulhat. A jelenség természetesen nem korlátozódik csak az amerikai iskolákra, hanem hazánkban és szerte a világban ugyanúgy jelen van. Egyes gyerekek annyira képesek kikészíteni az iskolatársukat, hogy akár az öngyilkossági kísérletig is eljuthat a bántalmazott diák, ha nem ismerik fel a szülők és a tanárok a problémát.

Az agresszív viselkedésért az agy egyik része a felelős, amely a megfélemlítésre reagálhat így. A megfélemlítéskor (vagyis, aki teszi és nem akivel teszik) során az agy jutalmazási hálózata aktiválódik. Ilyenkor a megfélemlítés során az egyén számára olyan kielégültség érzés uralkodik el, amely kellemes.

Ugyanakkor a gyerekek agresszív viselkedését nem viseli jól senki sem. Az iskolában sem tűrik a pedagógusok, a szülők számára is elfogadhatatlan ez a viselkedés, és a külvilágból származó rosszalló megjegyzések is csak feszültséget kelthetnek a szülőkben, hogy valamint nem jól csinálnak. A gyerekek agressziója irányulhat más személyek ellen (osztály- vagy iskolatárs), de lehetnek az áldozataik állatok, akár tárgyak is. A gyerekek agressziója a belső feszültség oldását segíti, hiszen bárhol és bármikor alkalmazhatják, így gyorsan meg tudnak szabadulni a dühtől.

Az agresszív gyerekek nem növik ki az agresszivitásukat. A szülőknek és a pedagógusoknak a dolga, hogy csökkentsék azokat a hatásokat, amelyek erőszakra sarkallják őket. Mivel a modern technika segítségével az agresszió kifejezése is egészen megváltozott, így a megfelelő oldásokat, technikákat kell megtalálni és megtanítani a belső feszültség oldására, az agresszió csökkentésére.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: https://flic.kr/p/6o4zMA, https://flic.kr/p/hRLsis)