Jump to content

Gyermeknevelés alapszinten

2019. 05. 02. 19:00

Szülővé válni nem egyszerű. A gyereknevelés egy véget nem érő folyamat, amely során a gyermekeink sokat tanulnak, de nem csak ők. A szülőséget is tanuljuk.

A legjobb tudomásunk szerint igyekszünk gyermekeinket terelgetni, nevelgetni, de olykor elbizonytalanodhatunk, hol van az a mezsgye, amelyen járva a legjobbat hozhatjuk ki csemetéinkből.

Vannak azonban alapszabályok, amelyeket minden szülőnek szem előtt kell(ene) tartania, és alkalmaznia annak érdekében, hogy a gyerkőceinkből egészséges lelkületű, szemléletű, értékes viselkedési formákkal felvértezett, intelligens fiatalokká, felnőttekké váljanak gyermekeink.

A hétköznapjaink szinte mókuskerékké váltak, és a hétfőt már majdcsak a péntek váltja fel, mert annyira gyorsan zajlanak le a dolgos munkanapok. A hétvégébe igyekszünk belepréselni némi szórakozást, pihenést, hogy értelmet kapjon az életünk. Ha azonban gyermekeink vannak, akkor szánni kell rájuk időt. Ez nemcsak azt jelenti, hogy tiszta ruhába öltöztetjük őket, finom ételt rakunk az asztalra és játékokat vásárolunk nekik, hanem beszélgetünk, játszunk is együtt, igény szerint. Fél óránk csak van naponta a gyermekeinkre. Bármennyire nehéznek tűnik egy zajos, fáradt munkanap után leülni és egy másik, gyermeteg világba csöppenni, mégis muszáj a figyelmünket gyermekeinkre irányítani, méghozzá maximálisan. Csak fél óra, de ez jár a gyermekeinknek. Ebbe beletartozhat a közös vacsorázás, a meseolvasás, a mesenézés, a beszélgetés, de éreznie kell gyermekeinknek a figyelmet, az érdeklődést. Máskülönben nem neveljük őket igazán, csak együtt élünk és gondozzuk gyermekeinket. Ezt pedig a jó szülő nem engedheti meg.

A közös játék sok örömmel és nevetéssel járhat. Márpedig nekünk, szülőknek ez a legédesebb hang, a gyermekeink nevetését hallani. Ehhez pedig nem kell drága ajándék, játék. Elég, ha csak beszélgetünk, vicces hangon olvasunk fel meséket, megcsiklandozzuk őket, játékba kezdünk velük.

Az élet természetesen a nevetés mellett sírással is vegyülhet, amelyet el kell fogadnunk. Sok felnőttnek is nehezen meg az, hogy bizonyos helyzetekre megfelelően reagáljanak, a gyerekek számára is a megoldás, mert más lehetőség még nincs az eszköztárukban. Segítsük őket abban, hogy megszabaduljanak a negatív érzelmektől, és ha ez csak sírással megy, hát hagyjuk. Később menni fog máshogy is.

Gyermekeink számára a tőlünk telhető legjobbat szeretnénk megadni mindenből, de igaz legyen ez a nevelésre is. A túlságosan engedékeny nevelésből csak hátránya származhat mindenkinek, így a határokat meg kell szabni, hiszen bárhová fog kerülni felnőttként gyermekünk, mindenhol betartandó szabályok fogják körülvenni. Akkor tesszük jól, ha következetesen, de szeretettel és gyengéden nevelünk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)