Jump to content

Ha dolgozik a honvágy

2019. 06. 28. 19:00

A nyári szünet sok gyerkőc számára egyet jelent a táborozások időszakával. Nemcsak azért, mert annyiféle érdeklődésűek lehetnek, hanem azért is, mert a felügyeletükre nincs más mód.

Táborozni jó, és ez a marmalade.co.hu oldalon található cikkből is kiderül, hogy miért,  azonban ez olykor csak a szülőknek megoldás, nem pedig jó buli a gyerekeknek.

Nem egyszer előfordul, hogy kényszerhelyzetbe kerül a család. Ha nincs senki, aki a gyermekre figyeljen, akkor jó megoldásnak tűnhet egy tábor. Még inkább reményteli az elgondolás, ha a gyerkőc választhat maga számára egy olyan tábort, ami érdeklődési körének megfelelő, így nagy az esélye annak, hogy azokban a napokban jól fogja magát érezni. Ha megvan az irányvonal, akkor fél sikerként könyvelhető el a táborválasztás. Ehhez természetesen az is szükséges, hogy a gyerkőc is akarja a tábort, és ne ráerőltetve legyen.

Ám még, ha a programok kiválóak is, sok gyerkőcök gyötör meg az otthontól, a szülőktől való távollét és alvás, így az éjszaka közeledtével. Vannak gyerekek, akiket a honvágy nem vagy alig kínoz, míg vannak, akik napközben is érzik az otthon, anya, apa hiányát, de ahogy közeleg az este, úgy erősödnek fel a félelmek.

A szülőknek nemcsak azt kell felismerniük, hogy melyik nyári táborban érezné jól magát a gyermeke, hanem azt is, hogy megérett-e már annyira, hogy az ottalvós tábor is neki való.

Az önállóságra nevelés egyik lépcsőfokának tekinthető egy-egy tábori hét. Kezdetnek a napközis tábor lehet a legjobb megoldás, bár a gyerekek egy része szívesen vállalná az táborban való éjszakázást is.

A nyári táborok megfelelő létszámmal indulnak, de a tapasztalat azt mutatja, hogy nagy az igény rá. Nemcsak azért, mert a szülők így szeretnék a gyermekeik felügyeletét biztosítani, hanem a kikapcsolódás, új információkkal való gazdagodás, ismerkedés lehetőségét szeretnék csemetéik számára megadni. Ahol azonban sok gyerek van, ott biztosan nézeteltérések is adódnak. Az ottalvós táborba való befizetés ellenére is sírva könyöröghet a gyermekünk, hogy vigyük haza, és ez nem feltétlenül csak a honvágy miatt alakulhat ki, hanem a gyermektársakkal való kapcsolat miatt is. Mielőtt beszállnánk ebbe a gyermek által meglökött hintába, faggassuk ki, hogy mi az oka annak, hogy nem érzi jól magát. Olykor a szülők megnyugtató hangja elég ahhoz, hogy megváltozzon a véleménye a hazamenetelről. A mai technika pedig még közelebb hozhatja a szülőket a táborban lévő gyermekeikkel is. Vegyük fel a kapcsolatot a tábor vezetőjével. Kérdezzük meg, ő hogy ítéli meg a kialakult helyzetet. Lehet, hogy a gyerkőc bolhából csinál elefántot, és mindenáron el szeretné érni azt, amit akar. Ha a tábort vezető is azt mondja, hogy egész nap rosszul érzi magát a gyermek, akkor nincs értelme "kínozni", tényleg otthon van a helye, de ekkor se szidjuk le, nehogy kudarcként fogja fel a táborozást. Következő évben már sokkal jobb lesz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)