Jump to content

Állj meg és ülj le! Beszélgess!

2019. 08. 27. 19:00

Gyermekeink fejlődéséhez nemcsak megfelelő ételek szükségesek, hanem a lélek ápolása is. Az állandóan pörgő mindennapjainkba kell beleépíteni azt az időt, amit ténylegesen gyermekeinkre fordítunk.

Egyik-másik gyerkőc kiválóan eljátszik egyedül, de ahogy mondani szokták, gyermeknek gyermek a játszótársa. Habár a szülőkkel való játék is jó és szükséges is, mégis nehezebben vesszük rá magunkat. A nagyobb gyerkőcök már egyre kevesebbet játszanak, de ez nem jelenti azt, hogy nincs szükségük a szüleikkel való közös tevékenységekre. Ezek az együtt töltött idők már nem a játékról szólnak leginkább, hanem beszélgetések. Szükséges is, hogy napi része legyen a beszélgetés szülő és gyermeke között. Akár egy séta alatt megejtett csevegés a napi dolgokról, a reggeli, vacsora készítése és elfogyasztása alatti beszélgetésre mindkét félnek nagy szüksége van.

A közös beszélgetések azért nagyon jók és fontosak, mert a gyerkőcök agyában olyan folyamatok zajlanak le, amelyek nagyon pozitívan hatnak. A szülő átadhatja tudását, tanácsot adhat, megnyugtathatja gyermekét a beszélgetés során, a fiatalban pedig oldódhat a feszültség, megszűnhet a szorongás.

Nagyon fontos lenne, hogy ne csak alkalmanként áldozzunk időt arra, hogy kellemesen beszélgetést folytassunk gyermekeinkkel, hanem ez a mindennapjaink része legyen. Azt szeretnénk, hogy bizalmasként forduljanak hozzánk a fiatalok minden problémájukkal. Együtt örüljünk, együtt sírjunk, és együtt oldjuk meg a felmerülő problémákat. Hogy ezt a mély kapcsolatot ki tudjuk alakítani egymás között, a meghitt napi beszélgetésekre nagyon nagy szükség van.

A kamaszkorú gyerekeknek egészen már problémáik vannak, mint a kisebbeknek. A szerelem, a testi és pszichikai változások idejében még nagyobb szükség van arra, hogy közel tudjunk maradni tinijeinkhez. A kisebb korú gyerekek esetében sem elhanyagolható a beszélgetés, hiszen jó hatással van az értelmi fejlődésre, gyarapodik a szókincsük, fontos ismereteket sajátíthatnak el.

Bármilyen kicsi is a gyermekünk, beszélni nemhogy lehet hozzá, hanem kell is. A beszéd ugyanis fejlesztően hat a gyerekek agyára még akkor is, ha a felnőtt esetleg gyérebb szókinccsel rendelkezik. A legfontosabb, hogy beszélni kell már a babákhoz is. Egy kisbabához másképp szólunk, mint egy tinihez, de a kicsik esetében beszéljünk az éppen aktuálisról. Ha éppen az étkezés jön, akkor mondjuk el neki, hogy most fog enni, mit eszik és ezt mind kedves hangon, jól hangsúlyozva tegyük meg. Elérkezik az az idő, amikor a gügyögő babából cserfes, mindenre nyitott, érdeklődő és kérdezősködő kisgyermek lesz. Életkorának megfelelő válaszokkal méltassuk, így ismerheti meg a világot leginkább.

Egyetlen napot se hagyj ki, hogy ne beszélgetnél a gyermekeiddel. Csak néhány perc, de a közös és kedves beszélgetések elűzhetik mindenkiből a stresszt, és még a gyerekek agyára is jó hatással van.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)