Jump to content

Hol van az a határ?

2019. 09. 24. 19:00

Mit tesz egy dörzsölt szülő, ha valamit el szeretne érni gyermekeinél? Természetesen határozottan megtiltja azt, így szinte biztos, hogy a gyerekek megpróbálják mégis azt, amit nem szabadna.

A mai modern világban a technika életünk szerves részét képezi. Az okos eszközöknek köszönhetően ma már a kezünkben lehet a világháló. Bármerre is járunk, okos eszközeinkkel nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, mert sok mindenben segíthet egy mindig magunknál tartott okostelefon. Az ügyintézés, a kapcsolatteremtés és kapcsolattartás egy másik síkon folyhat, áthidalva távolságokat.

A most felnövekvő generációt vádoljuk azzal, hogy állandóan kezükben van a készülékük, de valójában fiatal és idősebb is össze lehet már nőve a technikával, mert kétségtelenül könnyebbé teszi életünk bizonyos részeit, míg a másik részről az igaz, hogy értékes időt vesz el más, sokkal fontosabb teendőinktől.

Szülőként azonban ráhatásunk kell, hogy legyen arra, mennyi időt tölt a gyermekünk az okostelefont babrálva. A tiltás ez esetben sem a legjobb megoldás. A fentiekben utaltunk már arra, hogy amit a szülő tilt, azt a szárnyait és a határokat próbáló gyerekek szinte biztosan végrehajtják. Ezért a tiltás nem megoldás. Pláne, ha a szülők ugyanúgy használják a közösségi oldalakat, akkor mintaként is szolgálnak. Nincs is értelme annak, hogy ne engedjük őket internet közelbe, de jól tudjuk, hogy milyen veszélyeket rejthetnek a közösségi oldalak.

A példamutatás lehet az egyik megoldás, amivel az internethasználat szabályaira megtaníthatjuk gyermekeinket, valamint az időkorlát behatárolása is nagyon fontos.

Nem megfosztani kell gyermekeinket a közösségi oldalak használatától, hanem az arra fordított idő szabályozását kell betartatni.

Már kutatásokat végeztek arra nézve, hogyan befolyásolja a 13-17 éves tiniket a közösségi oldalak. A kutatás során vizsgálták, hogy a diákok mennyi időt töltenek a közösségi médiában, amelyet kérdőív kitöltése követett. A vizsgált korosztály (vagyis a 13-17 évesek) esetében a káros határ három órányi közösségi oldalon való tartózkodás már káros lehet a gyerekek mentális egészségére.

Minél fiatalabb egy gyermek, ez még kevesebb idejű okostelefon használatot jelenthet az egészséges lélek érdekében. A közösségi oldal pedig egyáltalán nem való a kisgyermekeknek. A kamaszok esetében is a három óra közösségi oldal böngészés a lélektani határ abból a szempontból, hogy egészséges lelkületű és szemléletű gyermekünk legyen.

A tinik jellemzője, hogy harcban állnak önmagukkal, sok esetben a szüleikkel és úgy általában a felnőttekkel, valamint az egész világgal. A teljesen természetes hormonális folyamat során találhatja meg helyét a fiatal, de nekünk, szülőknek nemcsak segíteni kell őket, hanem olykor éles határt szabni önmaguk érdekében.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)