Jump to content

Iskola után sincs vége

2019. 09. 30. 19:00

Az iskola a gyerekek „munkahelye”. Éppúgy kötelező számukra, mint a felnőtteknek bejárni a munkahelyre. Egy osztályba pedig nemcsak olyan gyerekek járnak, akik maradéktalanul kedvelik egymást.

Az osztály egy vegyes közösség. A szülők választják ki gyermekük számára az iskolát a lakhely, az adottságok és a felvételek szerint, valamint a hasonló életkorú gyerekek kerülhetnek egy osztályba. Ha minden jól megy, akkor a gyerekek megtalálják az iskolában és az osztályban is a helyüket. Lesznek olyanok, akikkel barátságot kötnek, és csak alkalomadtán keletkezik közöttük némi nézeteltérés, konfliktus.

Mit tesz a szülő, ha gyermeke arról panaszkodik, hogy egy másik gyerek az osztályból, vagy az iskolából piszkálja? Természetesen meghallgatja, és próbálja megnyugtatni gyermekét. Mivel azonban a történeken már változtatni nem lehet, és a pedagógusokra bízzák a szülők gyermekeiket, így ránk a beszélgetés, a megnyugtatás része marad. A legtöbb esetben ezek a konfliktusok még az iskolán belül rendeződnek, és hamar megbékélnek a gyerekek egymással.

A mai világ más, mint korábban volt. Ennek köze van az internethez, az okos eszközökhöz, amelyeket a mai gyerekek napi szinten használnak.

Az iskolában töltött időben a gyerekek nem nyomogathatják a készüléküket, de amint befejezik a tanulást, azonnal kezükbe kerülhet a készülék, és a szülők sok esetben rá sem tudnak nézni gyermekükre.

Az iskola egy zárt közösség, benne nem mindenki kedvelheti a másikat, ezért nagy szerep jut az elfogadásnak, az egymáshoz való alkalmazkodásnak. Ez azonban sajnos nem minden esetben működik. A konfliktusok, a másik gyerek szavakkal vagy tettekkel történő bántalmazása még akkor sem biztos, hogy megszűnik, ha az iskolának vége. A kapocs az okos eszköz lehet.

Mi döntjük el, hogy mire használjuk az internetet, de ezt gyermekeinknek is meg kell tanítani. A gyors és könnyű kommunikációra lehetőséget kínálnak az eszközök, de a bántalmazása, zaklatásra ugyanúgy. Az iskolai bántalmazás tehát folytatódhat az iskola után is. A szavakkal való bántás olykor a fizikai fájdalomnál is erősebb tud lenni. A mobiltelefonon, az internet által lehetséges zaklatás, bántalmazás, megfélemlítés sokkal több mindenkit érinthet, mint ahányan beszámolnak arról. Az ugyanis van, hogy csak későn derül ki. A lejárató kommentek, a valakiről szándékosan közölt kínos fotók, fenyegető üzenetek, sértő szavak, visszaélések mind a cyberbullying fogalomkörébe tartoznak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)