Jump to content

Mások, mégis ugyanolyanok

2019. 10. 21. 19:00

Az emberek egyike sem tökéletes. Még a látszólag, külsőleg tetszetős szépségekben is van hiba, de ezek a hibák nem rosszabbá, hanem különlegesebbé és egyedibbé tehetik az embert.

Könnyebb azonban egy apró hibával leélni az életünket, mint egy nagyon látványossal, amelyet úton-útfélen mindenki megnéz, esetleg még magyarázni szükséges azt is, hogy mi miatt alakult ki.

Egyesek sérülést, balesetet szenvednek, amely miatt elveszítik végtagjaikat. Mások veleszületett rendellenesség során más a külső megjelenésük, amely látványos lehet. Egyes betegségek egészen más külsőt adnak, és akár már gyermekkorban azt érzik, hogy ők mások, mint a többiek. Nem lehet nem észrevenni bizonyos testi hibákat, de ha jót szeretnénk annak, aki magán hordja megkülönböztetését, akkor igyekezzünk a tekintetünket másfelé terelni.

A gyerekek általában jól reagálnak azokra a gyermektársaikra, akik az átlagtól eltérően néznek ki. Elfogadóbban. Habár érdeklődhetnek az állapotuk miatt, de ha választ kapnak kérdésükre, ugyanúgy játszanak a kicsit vagy nagyon más társukkal is.

Valamilyen fogyatékkal, mássággal élni nagyon nehéz abban a világban, amikor a külsőség ennyire fontos. Csak beleérzés képessége, hogy kicsit azonosulni tudjunk egy végtaghiányos, vagy egyéb elváltozást magán viselő emberrel. Van, akinek ez a beleérző képessége sokkal jobban működik.

A nők általában empatikusabb lények. Az anyák pedig különösen nehezen viselik, ha egy gyermeket bántanak. Egy kreatív nő rongybabákat készít, és elhatározta, hogy nemcsak az egészséges embernek megfelelő babákat alkot, hanem olyan fogyatékossággal élő gyerekeknek is készít saját figurát, amely hasonlóan néz ki, mint kis gazdája. Így a test nagy részét borító anyajegyes gyermek babáján is hasonló foltok vannak, míg a végtaghiányos gyermek babájának karja, lába is ugyanúgy hiányzik.

A játékboltok termékei között megtalálható babák egytől egyig tökéletesek. Mindegyiknek megvannak a végtagjaik, bőrhiba nélküliek, nincsenek rajtuk sérülések csúnya nyomai, egyik sem albínó vagy vastag lencséjű szemüveget viselő. Fogyatékos babát nem gyártanak, így az átlagostól eltérő gyerekekben csak erősödhet különbözőségük.  A babákat készítő nő éppen ezért készít olyan játékokat gyerekeknek, amelyek hasonló másságot viselnek testükön, mint kis gazdájuk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=fYfT45R-bu0)