Jump to content

A családi fészek elhagyása nem egyszerű

2019. 10. 24. 19:00

Régen minden más volt, állítják az egy, vagy több generációval idősebbek. A világ azonban folyamatosan változik, és ezt legfőképp maga az ember idézi elő. Bezzeg a mi időnkben!

Generációs szakadékok, meg nem értés, amivel az idősebbek és a fiatalok szembeütköznek egymással. Így van ez jól, hiszen ez mindig is hasonlóan történt, csupán a feltételek különböztek. A fiatalabbak mindig más divatot élnek meg, mint a szüleik és persze még távolabb kerülhetnek a nagyszülőktől.

A családalapítás, a saját élet megkezdésében is megmutatkozik a változás. A mai idősödő korosztály fiatalként már huszonéves koruk elején házasodtak és sorra születtek a gyerekek. A mostani fiatalok pedig jó 10-15 évvel is kihúzza a gyermekvállalást. Az egzisztencia megteremtése, a tanulás, a karrier megalapozására fektetnek bele éveket, és a párkeresését, az elköteleződést is kitolják ennek megfelelően.

Néhány fiatal kimondottan retteg a felnőtt élettől, annak minden kötelességétől. Nem véletlenül él annyi harmincas korú a szüleivel. Akad köztük, aki ugyan bátran belekezd a külön, felnőtt életébe, de esetükben is az a gyakori, hogy nagyon gyakran kérnek elméleti és/vagy gyakorlati tanácsokat is a szülőktől. Az elválás azonban itt megtörténik, és nincs is azzal gond, ha a szülők segítségére hagyatkoznak. Legtöbbször azonban nemcsak tanácsokat kapnak szüleiktől felnőtt korban is, hanem komoly anyagi támogatást is. Vagyis a szülők még akkor is segítik gyermekeiket, amikor már belekezdett a saját életébe. Külön háztartást vezet, munkával és abból adódó fizetéssel is rendelkezik, ennek ellenére a szülők még pénzbeli segítséget is nyújtanak. Az anyagi segítség abban is megnyilvánulhat, hogy nem pénzt, hanem a külön otthon berendezéséhez szükséges bútorokat, háztartási eszközöket vásárolja meg gyermeke számára. Az is nagy segítséget jelent az új életet kezdő fiataloknak, ha a szüleik az elköltözésben segítenek.

A kamaszkorban fellépő lázadáskor alig várják a gyerekek, hogy felnőttek és szabadok lehessenek. Amikor azonban a saját lábra állás küszöbén találják magukat, sokan megijednek attól, hogy magukra maradnak a nagyvilágban. A háztartás egyedüli vezetése, a pénz beosztása, az ügyintézések mind újonnan felmerülő problémák, amelyekkel azelőtt csak közvetetten, a szüleik által látták. A legtöbb szülő természetesen a háttérből készen áll a segítségnyújtásra.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)