Jump to content

Az első önálló buli

2020. 01. 01. 19:00

Túl vagyunk a szilveszteri bulikon, mára már mindenki a józanabb és talán pihentebb énjével tud szembenézni. A kamaszok is így élik meg az újév második napját?

Volt, aki otthon, nagy nyugalomban töltötte a szilveszter idejét, mások idegen és ismerős közegben múlatták az időt, és sokan döntöttek úgy, hogy házibuli keretén belül búcsúztatják az óévet. Voltak olyan családok, amelyek most találkoztak először egy számukra új jelenséggel, vagyis amikor kamasz gyermekük egyedül, a család nélkül ment szilveszterezni. Vannak tinik, akiknek a szüleik döntöttek úgy, hogy megengedik a saját házibuli megszervezését csak azért, hogy gyermekük otthoni közegben, házigazdaként, józanon és viszonylag korlátozott keretek között ünnepelhessen. Ez az a fajta kompromisszumos helyzet, hogy bár felfordulással és sok készülődéssel járhat egy szilveszteri házibuli megszervezése, lebonyolítása, de legalább biztonságban tudhatják a gyermeküket. Sőt, még a meghívott fiatalok is biztonságban tölthetik az év utolsó óráit. Tény, hogy hangzavarral és rendetlenséggel járhat, de legalább otthon tudhatjuk gyermekeinket. A kompromisszumos megoldás működhet úgy is, hogy a szülők is otthon tartózkodnak a buli idején, de abba nem beleszólva, nem beépülve. A legjobb némi szabadságot biztosítani az otthon bulizó fiatalok számára úgy, hogy a szülők elmennek bulizni valahová, vagyis elhagyják a családi fészket.

Még ha a gyermekünk is a házigazda, és neki kell levezényelni egy házibulit, benne van annak veszélye, hogy alkoholos italt iszik. A kérdés sokkal inkább az, hogy mennyit iszik a kamaszunk?

Kénytelenek vagyunk elengedni gyermekeink kezét, még ha eleinte rövidebb időre is, de előbb vagy utóbb kirepülnek a családi fészekből. Erre pedig fel kell őket készítenünk, és egyik lehetőség erre az, ha megbízunk bennük és önállóságra neveljük. A saját házibuli megszervezése és lebonyolítása jó lehetőség. A bulizáshoz hozzá tartozik a zene, a tánc, az evés és az italfogyasztás. A legtöbb esetben ez alkoholos italt is jelenthet. A kérdés csak az, hogy mennyit fogyaszt alkoholból a gyermekünk?

A mértékletesség a legfontosabb, és a házibulit levezénylő fiatal esetében van esély arra, hogy a tinik berúgás nélkül vészelje át a szilveszteri bulizást. Ha vendégként van jelen egy házibuliban, vagy valamilyen szórakozóhelyen tölti a szilvesztert, sokkal nagyobb esély van a mértéktelen alkoholfogyasztásra. Természetesen ez függ a fiatal személyiségétől, baráti körétől. A családi beszélgetések során érdemes kitérni az alkoholfogyasztás veszélyeire, mert fel kell arra készülnünk, hogy kamaszunk egyre többet fog eljárni otthonról, és ahhoz szilveszterre sem lesz szükség.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)