Jump to content

Elég a fotókból?!

2020. 02. 17. 19:00

Az okostelefon használata ma már a legtöbbünk életében teljesen hétköznapi. Visszük magunkkal mindenhová, és nagyon jó szolgálatot tud tenni.

Kétségtelenül számos pontos segíti az életünket az okostelefon, hiszen személyes asszisztensükké tehetjük, mert adatokat, dátumokat, neveket, helyszíneket menthetünk el. A különböző applikációk segítik a mindennapi életünket. Ugyanakkor a beépített fényképezőgép segít abban is, hogy fotókkal dokumentálhassunk történéseket, személyeket rögzítsünk. Annyira adott a technika, hogy nem csoda, ha azt használjuk is. Ennek köszönhetően sok képet készítünk mindenről, ami tetszik, ami fontos, így a családunkról is. A gyerekekről, a párunkról, házi kedvenceinkről, kertünkről, otthonunkról. De nem jelenti azt, hogy ezeknek a fotóknak azonnal a közösségi oldalon kell kikötniük. Van, aki mindent megörökít, de semmit nem oszt meg a közösségi médiában, míg mások elárasztják az internetet saját fotóikkal. Sőt mi több, saját gyermekük fotóival is dicsekednek, sorra töltik fel a képeket. Mintha dicsekvés tárgya lenne a gyerkőc, vagy egy eladandó portéka, amit áruba bocsát a szülő. Minden anya és apa lelkének szükséges az, hogy visszajelzéseket kapjon arról, gyermeke milyen szép, okos, de a túlzott publikálás sok. Nemcsak azoknak, akik ismerősként folyton a gyermekről feltöltött fotókkal szembesül, hanem magának a gyermeknek is kellemetlenné válhat.

A közösségi oldalak pontosan úgy kecsegtetnek a tartalom megosztásával, nézegetésével, mint ahogy az okostelefon a számos funkciójával (köztük a fotózás lehetőségével is). Mégis az a fontos, hogy a gyermekeinkről közölt fotókkal járjunk el körültekintően. Nem egy esetben már akkor online lábnyoma van egy babának, amikor még meg sem született.

A közösségi oldalak tehát arra ösztönözhetnek, hogy minél többet aktivizáljuk magunkat. Egy-egy fotó és gondolat megosztása nem bűn, hiszen távol élő rokonok, barátok esetleg csak ilyen formán láthatják gyermekeinket, de arra is gondolni szükséges, hogy a mai gyerekek kezében is ott van már az okos technika, ráadásul egyre fiatalabb korban. Talán még a közösségi médiában is helyet kaphatott már, így szembesülhet a szülők által feltöltött, saját magát ábrázoló fotókkal.

Nagyon sokan nem is gondolnak bele abba, hogy a későbbiekben ezek a képek hogyan befolyásolhatják majd gyermekük életét. Mintha kiadnánk őket, ráadásul meg sem kérdeztük arról, hogy használhatjuk-e a képét?

Nem rossz szülő az, aki olykor-olykor fotót oszt meg családjáról, gyermekeiről, csak túlzásba nem kell esni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)