Jump to content

Új és ismeretlen

2020. 03. 17. 19:00

Az ismeretlen várakozással és egyben félelemmel is eltölthet. A most kialakult helyzet pontosan ilyen sokak számára.

A koronavírus terjed. Kétségtelenül. Több ország óvintézkedéseket vezetett be, amely sok esetben annyit jelent, hogy a fertőzött országokból érkező utasokat be sem engedi saját országába, az onnan érkező állampolgárjaikat is karanténba helyezik. Olaszországban sokkal nagyobb a szigorítás, teljes karantén alatt van a csizma. Csak indokolt esetben hagyhatják el az olaszok otthonaikat.

Magyarországon március 16-tól kezdődött meg az az új oktatás, amely még kérdéseket vet fel és bizonyára fog is tanítókban, tanárokban, diákokban és szülőkben is.

A járványügyi helyzetre való tekintettek az ország összes iskolája zárva tart, azaz diákok nem léphetnek be az ajtón úgy, mint azelőtt tették. A gyerekek többsége azonnal ovációba kezdett ennek a hírnek a hallatán, azonban nem szünetről van szó, hanem önfegyelemről, felelősségről és megfelelő hozzáállásról. A személyes kapcsolattartás tanítók, tanárok és diákok között március 16-tól nem lehetséges, ezért máshogy kell működnie mindennek. Méghozzá online. Nem szűnhet meg a kapcsolat diák és tanár között, hiszen a tanév még javában tart. Ez nem szünet és nem is láblógatós időszak, mégis merőben más, amit valaha is megéltünk. Új ez az egész országnak és egyénre lebontva is.

Félelmetes lehet az előttünk álló időszak, hiszen olyat kell tennünk diákként, szülőként, pedagógusként, iskolavezetőként is, amivel ezelőtt egyáltalán nem találkoztunk. Az országunk már olyan sok nehézséget megélt, de eddig is megoldottuk valahogy, most sem lesz ez máshogy. A most következő, ki tudja meddig tartó időszakban mindenkitől felelősségteljes hozzáállás szükséges.

A személyes higiénián túl arra is szükség van, hogy mindenki betartsa, amennyire csak tudja, hogy közösségbe ne menjen. Az iskolák kapuit azért tartják zárva, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a fertőzés terjedését. Még ha a gyerekek nem is a koronavírus célpontjai, ők bizony a családban élő és a környezetükben lévő idősebb, gyengébb immunrendszerű felnőttekre veszélyt jelenthetnek. Minden gyerkőc maradjon tehát otthon. Lesz dolguk bőven. Tanulni. Tanulni a tananyagot, a felelősséget és az önszorgalmat.

Nagy a felelőssége most diáknak, szülőnek és tanárnak egyaránt. Azt, hogy a virtuális oktatás hogyan fog zajlani, még senki nem tudja, nem látja teljes egészében.

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)