Jump to content

Szobafogság, maradj otthon! idejére

2020. 03. 24. 19:00

Otthonmaradásra motiválnak mindenkit, akinek arra lehetősége van. Ezzel tehetünk ugyanis letöbbet saját magunk és környezetünk egészségének megóvása érdekében.

Az iskolák bezárásával, a távoktatásra való áttéréssel együtt sok család kényszerült arra, hogy az egyik szülő otthon maradjon a kisebb gyermekekkel, akik számára az egyedüli, otthoni tanulás még egyáltalán nem kivitelezhető. Nemcsak a kisiskolás gyerekek esetében kényszerültek a szülők home office munkába állni. Bölcsődék és óvodák is bezárhatták a kapuikat, így tényleg otthonmaradásra kényszerítettek sokakat. Ez is volt a cél, ám ezzel együtt azzal is jár, hogy se közösségbe, se közösségi terekre nem illendő most látogatni.

Kisgyermekes szülőként szükség van a gyerkőcöknek és a felnőtteknek is mozgásra, szabad levegőre, közösségre. Ebben az időszakban azonban ezt is mellőzni szükséges. Emiatt az otthonlétet sok szülő házi fogságként éli meg. Annak érdekében, hogy se a felnőttek ne kergessék magukat az őrületbe és a gyerekek amellett, hogy jól szórakoznak, még fejlődjenek is, érdemes hasznos időtöltéseket is beiktatni a mindennapokba.

A legkönnyebb módja a gyerkőcök szórakoztatásának, ha a kezükbe nyomunk egy okostelefont, vagy a televízió elé ültetjük őket, de azt is tudjuk, hogy ez hosszú távon többet árt, mint használ. Ezt egy szülő sem akarja, ezért érdemes olyan játékokkal szórakoztatni a gyerekeket, amelyek még a szülő számára is kedves lehet, a gyerkőcök pedig a játék által észrevétlenül is ügyesednek, okosodnak, fejlődnek.

A gyerekek szeretnek szüleik közelében lenni. Az ebéd készítése az otthon lévő szülő számára alapvető feladat. Az érdeklődő apróságokat be lehet vonni a feladatokba. Megkérhetjük őket arra, hogy segítsenek a konyhában. Kisebb adag tészta kavarásában, gyúrásában bizonyára benne lesznek. A takarítás ezután bizonyára több időt jelent majd, de kiváló készségfejlesztő megoldás lehet. Száraztésztából alakzatokat rakhat ki a gyerkőc, miközben anya az ebédet főzi.

Ha van otthon gyurma (érdemes beszerezni, ki tudja, meddig fog tartani a maradj otthon időszak), szupert alkotások készülhetnek, amíg az ebéd készül.

A konyhaasztal nemcsak az ebéd elkészítésének helyszíne lehet, hanem egy másik jó játéknak is. A kitalálós játékhoz mindenféle tárgyakra szükség lesz, amit a közelünkben találunk. Szedjünk össze tárgyakat, amelyeket kihelyezünk az asztalra úgy, hogy a gyerkőc is láthassa. Adjunk időt a szemrevételezésre, majd takarjuk le egy sállal, terítővel, de előtte a tárgyakat mozdítsuk el, keverjük össze. A feladat az, hogy a sál alá nyúlva kitalálja, hogy milyen tárgyat fogott meg.

A konyhai edények közül a muffinsütő is jó szolgálatot tehet. Béleljük ki muffinpapírral és kérjük meg a már számolni tudó gyerekeket arra, hogy apró játékokkal, tárgyakkal rakjon a muffinforma mélyedéseibe egy, majd kettő, három (és így tovább) darabot a játékokból, gyöngyökből.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)