Jump to content

Ne kell belehalni, csak kell az ötlet

2020. 04. 09. 19:00

A gyerekeknek szükségük van szerető családra, megértő figyelemre, meghallgatásra, ingergazdag környezetre, de nem baj az sem, ha néha unatkoznak.

A nagyszülők akkor örülnek, ha unokáikat el tudják látni finomságokkal. Ez leginkább a nagymama főztjét, süteményeit jelenti. A szülők pedig akkor boldogok, ha gyermekeik jól érzik magukat, találnak maguknak megfelelő szórakozást, játékot.

Minden gyerkőc más, így egyiknek több a mozgásigénye, másoknak kevesebb. Most azonban azok is több mozgásra vágyhatnak, aki elvannak otthon a játékaikkal. Az otthoni tanulás, az otthonmaradás idejét éljük a járványügyi helyzetben és most megnövekedett az együtt töltött idő. Már unalmasig játszanak a gyermekeink játékaikkal és azt szem szeretjük, ha egész nap a telefont nyomkodják. A kisebbek, de még a nagyobb gyerekek számára is jól jönnek a felnőttek által irányított, bemutatott játékok, amelyek nemcsak az időt teszik hasznosabbá, de még fejlesztő hatásuk is van.

A pici gyerekekkel amúgy is otthon lévő anyukák élete mit sem változna, az otthonlét számukra alapból megvolt. Egészen más a helyzet akkor, ha a picike mellett egy, két vagy akár több nagyobb csemete is van. Nemcsak a z otthon tanulással kell megküzdeni, de azzal is, hogy hatékonyan lefoglalják a kisebb és nagyobb gyerekeket.

A kicsi babákkal való játék sem elhanyagolható. Habár van, aki ezt értelmetlennek találja, de a mondókázás, az ölbéli játékok, a könyvek közös lapozása mind nagyon jó szórakozás. A fekete-fehér képek pedig egyenesen megbabonázhatják a kicsiket, hiszen a látásuk még folyamatosan fejlődik, de a nagy kontrasztok felkeltik a babák figyelmét. A babákkal való közös játék során érzékeltetni lehet, hogy tapintás alapján mennyire különbözőek a tárgyak.

Ha van otthon nagyobbacska gyerkőc, akkor kiváló családi szórakozás lehet az otthonunkban az „Erre csörög a dió” nevezetű játék. Alig kell hozzá valami, ráadásul a háztartásban lévő alapanyagokból is megvalósítható. Csak egy kendőre van szükség, hogy a fogó szemét eltakarhassuk, míg, aki menekül, annál lennie kell valamilyen csörgő tárgynak.

Otthon kell maradnunk, ami azt is jelenti, hogy főzni kell a családra. A gyerekekkel bele lehet kezdeni a közös sütés-főzésbe. Megismerkedhetnek az alapanyagokkal, a feldolgozásuk módjával, közben lehet kóstolgatni. A gyerekek imádnak tésztát gyúrni. A konyha asztala kimondottan jó játéktereppé válhat, amíg anya főz. Ha a kis kukták nem tudnak segíteni, akkor gyurmázhatnak, száraztésztából fűzhetnek ékszereket, festhetik, alakzatokat formázhatnak azokból. A gyúródeszkára, asztalra kiszórt sóba vagy lisztbe nagyon jó belenyúlni, ezért remek alkalom, hogy abba rajzoljanak, írjanak.

Elő lehet venni a színezőket, gyermekrejtvényeket, de akadálypályát is lehet készíteni, ami a mozgás örömét is megadja. A közelgő húsvétra akkor is lehet készülni, ha idén másképp fog lezajlani az ünnep.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)