Jump to content

Boldog család ismérvei

2020. 04. 29. 19:00

Mindenkinek van egy ideálja a gyermeknevelésről. Aztán szülőkké leszünk, és megdőlnek saját elméleteink is.

Így van ez rendjén, hiszen más az elmélet és más a gyakorlat. Csak akkor tudunk igazán valamiről véleményt alkotni, ha azt teljes mértékben megtapasztaljuk a saját életünkben is. A gyermeknevelés pontosan ilyen. Amiben minden szülő megegyezik, hogy gyermekének biztonságos jövőt szeretne biztosítani, amelyben egészségben, boldogságban élhet.

A hétköznapok tele vannak rutinnal, sablonnal, amely talán unalmasnak tűnhet, de ezek adnak keretet az életünknek, és ettől kiszámítható a gyerekek számára, hogy mi után mi következik. Emellett ráadásul biztonságot ad a gyerekeknek, ráadásul felnőtt korukra mintául szolgálnak.

A boldog családi élet a boldog gyermekkor alapját is jelenti. Ebbe beletartozik az is, hogy a gyerekek ugyanúgy a család tagjai, ezért véleményük, gondolataik, ezért fontos, őket is érintő döntésekből a gyerekeket se hagyjuk ki.

Ahogy a szerelem, a kapcsolat alapja is az őszinteség, így a gyermekeink számára is ezt kell tudatosítani.

A koronavírus-járvány idején sok család életében több lett a közösen töltött idő, ezért a közös étkezésekre szükséges időt szakítani. Az otthonmaradás ugyanis nem azt jelenti, hogy unatkoznak az otthonlévő családtagok, hiszen a gyerekek otthonról tanulnak, ahogy a felnőttek egy része is otthonról dolgozik. Még az otthonlét ideje alatt is nagyon fontos a közös étkezés, legalább a vacsora. Egy jó alkalom arra, hogy a család minden tagja együtt legyen és beszélgethessen.

Járvány ide vagy oda, olykor igenis engedni kell mindenkinek elvonulásra lehetőséget. A gyerekeknek is egyszer le kell válniuk a szüleikről, és apró lépésekkel meg lehet ezt célozni. Nem önző és gonosz egy szülőpár sem, ha igényük van arra, hogy gyermekeik nélkül töltsenek el időt. A jó kapcsolat fenntartása érdekében ügyelni kell arra, hogy törődjenek egymással a felnőttek, hiszen ezzel is példát mutatunk gyermekeinknek. A felnőtt életükben meghatározó mintákat képvisel az, amit a szülőktől látnak.

A gyerkőcök számára is jó buli lehet nem otthon aludni, nem a szülőkkel lenni. Sőt, a gyerekek számára is szükséges az egyedüllét. Ugyanakkor fontos, hogy fokozatosan szokjanak bele abba, hogy önállóan kell megoldaniuk helyzeteket.

A szülők a gyerekek elsődleges mintái, így olyanról érdemes beszélni, amelyet maguk a szülők is képviselnek. Nem elég a több mozgásra noszogatni a gyerkőcöket, ha tőlünk azt látják, hogy meg sem moccanunk szabadidőnkben sem. Keressünk közös, kirándulós programokat. Most, a járvány idején ez szorítkozhat a kertben, lakásban játszható mozgásos játékokra.

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)