Jump to content

Az anyaság átváltoztat

2020. 05. 11. 19:00

A legtöbb nő életében eljön az a pont, amikor a gyermekvállalás iránti vágya akkora lesz, hogy másra sem tud gondolni.

Az anyaság egy ismeretlen terep a még nem szült nők számára akkor is, ha számos információval gazdagodnak az internetnek, a filmeknek, a könyveknek, vagy a más tapasztalt anyák elmondásából. Más azt elképzelni, mint megélni. Még ha tudjuk is, hogy nem mindig egyszerű anyának lenni, igazából csak a gyakorlatban tudjuk meg, hogy miről van szó.

Nem alvás, sok sírás, hasfájás, az éjszakai alvás többszöri megszakítása ellenére is vágyott állapot a nők számára az anyaság megtapasztalása. Az élet csupa fejlődés, és nemcsak a kisbabák, a gyerekek fejlődnek, hanem a gyereknek köszönhetően a felnőttek, a szülők is. Már akkor megváltozunk, amikor a teszt vagy az orvos kimutatja a várandósságot. Attól a pillanattól kezdve felelősséget vállalunk magunkon kívül a fejlődő magzatért is. Az anyaság megtapasztalása, a kismamaság, a szülés mind olyan élmény, amelyet senki nem vehet el egy nőtől, és ez csak nekünk járó megtiszteltetés annak minden nehézségével és fájdalmával együtt. Ez a fájdalom elmúlik, amint a karjainkban tarthatjuk csecsemőnket. És megváltozunk. Fejlődünk. Fejlődik a személyiségünk. Anyává leszünk. Senki sem születik akként, azzá a gyermekeink formálnak.

A kicsinyeink számára jó életet, boldogságot szeretnénk biztosítani, de amíg ebben a szellemben neveljük őket, nagyon sokat kapunk viszonzásul. Például jobban tudjuk értékelni azokat a dolgokat, amelyek mellett korábban fel sem fogtunk. Az anyaság 24 órás feladatkör, ezért ha néha-néha jut magunkra énidő, az olyan felszabadító tud lenni, amelynek minden percét ki kell élveznünk. Ez lehet, hogy azt jelenti, hogy végre tudunk venni egy lazító fürdőt, esetleg a kedvenc sorozatunk egyik epizódját úgy csípjük el, hogy a gyerkőc már alszik, de mi még nem. Vagy épp a szülők el tudnak szabadulni egy hétvégére gyerekmentes környezetbe.

Megtanuljuk azt is, hogy lazábban kell venni a dolgokat, ha nem akarunk ideje korán megőszülni és belehalni az anyaszerepbe. A legjobban szeretnénk és a legjobbat, olykor azonban a káosz, a rumli és a sírás szükséges ahhoz, hogy után minden a helyére kerüljön.

Az anyaság megtanít arra, hogy elengedjük maximalista hozzáállásunkat sok mindenben. A lazaság segít rendezni a dolgokat úgy, hogy kevésbé őrüljünk bele. A lazaság pedig az öltözködésben is megmutatkozhat. Anyaként kakis pelenkával, büfivel, ételmaradékkal, nyállal találkozunk nap, mint nap. Senki sem várja el tőlünk, hogy hercegnőként lépjünk a konyhába, a játszótérre.

Anyának lenni egyáltalán nem egyszerű. Sőt, olykor félelmetes tud lenni, mert nem vagyunk biztosak a dolgunkban. Be kell vallanunk magunknak is, hogy nem vagyunk tökéletesek akkor sem, ha ránk van bízva egy kicsi élete.

Minden jó szó, de még a kedves tekintet is akkor kincs az életünkben, hogy a radarjaink jobban is érzékelik ezeket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)