Jump to content

Az állatok bántalmazása árulkodó jel

2020. 06. 24. 19:00

Sokszor hallunk olyan eseteket, amikor az emberi gonoszságot, felelőtlenséget az állatok is megtapasztalják saját bőrükön. Sőt van, hogy a rémtettek gyerekekhez köthetők.

Mi vesz rá embereket arra, hogy minden előzmény nélkül állatokat kínozzanak? Még tovább mennénk. Mi vesz rá gyerekeket arra, hogy állatokat kínozzanak?

Sok gyerkőc vágyik arra, hogy végre gazdivá válhasson, a szülők pedig általában kötélnek is állnak. Aki gyermekkorában állatok társaságában nőtt fel, és élvezte azt, valószínűleg gyermeke számára is megmutatni, hogy milyen jó érzés egy kutya, macska, más állat társasága. Azt is tudjuk, hogy ez nemcsak mókázással jár, hanem bizony felelősséget is vállalunk akkor, amikor magunkhoz veszünk egy állatot.

Történetek is szólnak arról, hogy milyen csodás lehet az ember és állat közötti kapcsolat, és mindezt megélheti a valóságban is. Az állattartásnak pedig nemcsak szépségei, hanem nehézségei is lehetnek. A kicsi gyerekek általában imádják az állatokat és természetes kíváncsisággal tekintenek rájuk, ismerkednek velük, és olykor még akár olyat is megtesznek kíváncsiságukban, amely az állat számára nem feltétlenül kellemes. A szülők ebben az esetben elmagyarázzák, hogy az állatka számára nem jó ez fajta viselkedés, megmutatják, hogyan kell. Ha nem jól fogja meg az állatot, nem jól tartja, akkor meg kell mutatnunk nekik. Segíteni kell abban is, hogy a háziállatokkal való bánásmódot megfelelően elsajátítsák. Ha ennek ellenére is élvezetét leli a gyerkőc az állatok bántalmazásában, vagyis azt veszi észre a szülő, hogy szándékosan bántja a gyerkőc az állatokat, akkor az annak jele lehet, hogy a gyermek lelkében zűr van.

A gyerekek nem mindig tudják, és nem is mindig akarják szavakkal kifejezni magukat, ezért tetteikben jelenhet meg a félelem, az elfojtott düh, és náluk védtelenebbeken (állatokon) igyekszik a feszültséget kiadni.

Felelős szülőként ezzel a problémával foglalkozni szükséges. A legyintés és a „majd kinövi” hozzáállás csak tetézheti a bajt. Az állatok irányába mutatott durvább bánásmód oka lehet, hogy a gyermek alacsony önértékeléséből fakad. Őt bántják tettekkel, szavakkal, ezért kiadja magából a frusztrációt. Olykor a kortársak nyomására tesz meg olyat, amire egyáltalán nem vágyik, de a csapatba való kerülés érdekében mégiscsak elvégzi.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)