Jump to content

A depresszió nem látható jelei

2020. 08. 31. 19:00

A kamaszkor egy átmeneti állapot, amelyben a fiatalok nem érzik magukat talán sehová sem valónak. Ne kezeljék gyerekként, de még a felnőttek terhével sem tud megbirkózni.

A depresszió számunkra egyenértékű az állandó letargiával, a vészjósló gondolatokkal, amelyek akár annyira elfajulhatnak a fejekben, hogy akár önmagára is veszélyt jelenthet az ember. Csakhogy a depresszió nem mindig olyan egyértelmű jelekkel van jelen.

Jó lenne, ha minden olyan egyértelmű lenne és azt gondoljuk, hogy a depresszió pontosan ilyen. A tinédzserkor amúgy is egy „jobb lenne túl lenni rajta” állapot, de azt nem lehet siettetni. Át kell vészelni a tininek és a tini hozzátartozóinak is. Ebben a korszakban amúgy is jellemző a nagyobb frusztráció, az önmaguk keresése, a világgal való harc. A hormonok szintjének ingadozása a viselkedésben is nagy változásokat eredményezhet. A fáradtság, a lehangoltság jellemző, de egyre nagyobb számmal tűnnek fel a mentális betegségek is.

Nem könnyű átélni a fiatalok hangulatingadozását és nemcsak a környezetüknek. Ez az állapot a fiatalok számára is stresszes időszak, hiszen hadakoznak önmagukkal, tele vannak kérdésekkel, amelyekre nem is biztos, hogy választ kapnak és akkor még a saját kortársaikkal való viszonyban is változás állhat be. A depresszió tüneteit nagyjából tudjuk, hogy milyenek, mégsem gondolunk arra egy életerős fiatal esetében. Mi gondja lehet egy kamasznak? Igenis jelen lévő probléma a depresszió a tinik körében, csak a felismerés nem olyan egyszerű, hiszen a lázadó korszak amúgy sem könnyű. A hangulatingadozás, az ingerlékenység alapvetően jelen lehet tinédzserkorban, de ez gyorsan múló. Akkor kell a depresszióra gyanakodni, ha ez a lehangoltság nem szűnik meg. Ez az állapot leszívja az energiát és a puszta létre való koncentrálás is erőt kíván, így az azelőtt sportban, tanulásban is sokkal aktívabb fiatalok teljesítménye csökkenhet depresszió esetén.

A tinikor amúgy is egy kritikus korszak, amikor az ebbe a korba érő gyerekek hajlamosabbak deviáns viselkedésre, érzelmek kinyilvánítására. Szintén azt kell figyelembe venni, hogy mennyire tartós az az időszak. Mivel alapjában hadilábon állnak ilyenkor a fiatalok önmagukkal és az egész világgal is, nehezebben felismerhető a depresszió is. Ám, ha az addig meglévő barátokkal egyik napról a másikra megszünteti a kapcsolatot a kamaszunk, érdektelenné válik minden olyannal, amely azelőtt érdekelte és ebből az állapotból ki sem tud mászni, gyanakodhatunk a depresszióra. Ugyancsak aggasztó jel, ha túl veszélyes helyzetbe sodorja magát, esetleg másokat is.

A tinik elvonulhatnak kis időre a világ, a társaik, a családjuk elől. Meg is kell adni nekik az elhúzódás lehetődését, de gyanússá akkor válhat, ha a krónikus fáradtság, lehangoltság és elvonulás tartóssá válik, esetleg még testi fájdalmakat is tapasztal. Minél hamarabb derül ki, hogy akár depresszió is húzódhat az amúgy is kritikus időszak mögött, annál hatékonyabban lehet segíteni a kamaszunknak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)