Jump to content

Baj, ha nincs teljes összhang?

2020. 09. 24. 19:00

A gyermekeket nevelő családok között nagy egyetértést és összhangot remélünk, amikor közös gyerkőceiket igyekeznek az életben terelgetni.

Ez lenne a legideálisabb, azonban még a legnagyobb szerelem és egyetértés mellett is lehet az apa és az anya látásmódja eltérő. Mindenki más családból, más neveltetési közegből érkezik, arról nem is beszélve, hogy teljesen különböző személyiségek. A különbség tehát mindenképp jelen van.

Még ha a nevelés kérdéseiben mutatnak egyezőségeket is, bizonyos mértékben az értékrendek, nevelési stílusok eltérhetnek egymástól. A mindkét szülőtől érkező egyforma nevelés egyértelműsíti a gyerkőcök számára a szabályokat és a határokat. Ám, ha az egyik szülő csak a másiknak akar megfelelni, az elveket nem azonosan látja, azt a gyerekek érzékelik és elbizonytalanítja őket.

Teljesen általános, hogy a két szülő igyekszik azonos normákat, értékeket képviselni, amelyet ha együttesen követlenek meg a gyerekektől, az egy letisztult keretet ad az életüknek. Nemcsak a gyerekek biztonsága miatt fontos ez, hanem a szülői tekintély megtartásához is nélkülözhetetlen. Csakhogy a szülők bármennyire is egyet beszélnek, mégsem mindig jelenti azt, hogy mindkettőjük meggyőződése az. Nagy önámítás lenne kijelenteni, hogy minden egyet valló pár valójában egyet is ért mindennek. Azonban igyekeznek a szülők egymáshoz közelíteni véleményeiket azért, hogy a gyerkőc felé a magabiztosságot, az egyetértést sugározzák. Ha azonban ez nem őszinte valamelyik szülőben, az megjátszott, a gyerekek nemcsak megérzik, de bizonytalanságot kelt és a hőn áhított szülői méltóság is csorbul.

 

Őszinteség fontossága

Gyermekeink számára sokszor papolunk az őszinteség fontosságáról, csak azt nem valljuk be, hogy párunkkal nem mindenben értünk egyet, mégis színleljük azt a gyerekek előtt. Miért lenne baj, ha a szülők sem mindenben értenek egyet? Ha egy témában nincs meg az egyetértés, és valamelyik szülő a gyermek oldalára áll, mert úgy érzi helyesnek, azzal nem megalázkodik, hanem felvállalja gondolatait. Ez nem feltétlenül a másik szülővel való ellenkezést jelenti, egyszerűen csak a maga igazáért való kiállás. Eleve nem érdemes megjátszani gyermekeink előtt magunkat, mert érzik, megérzik.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)