Jump to content

Új kor, új generáció, új problémák

2021. 01. 19. 19:00

A gyermekvállalás nagy elhatározás, amely egy életre szól. Számos örömteli és boldog pillanat mellett nagyon sok nehézséggel jár gyermeknevelés.

Ahogy bekerülnek a gyermekeink a gyerekközegbe, elkerülhetetlenek a csemeték közti súrlódások. Ezeket lehetnek enyhébbek és érintheti sokkal mélyebben a gyerekek lelkét. Ettől egy gyerkőc sem mentesül és szükséges is ahhoz, hogy tanuljanak a helyezetekből. Mivel ezeket a konfliktusokat senki sem kerülhet el. Szülőként a sok beszélgetés megoldást jelenthet a lelki bajokra, legalább a feszültségtől meg tud szabadulni a gyerkőc.

A jelenkor egészen másfajta problémákat tartogat a most felnövekvő generáció számára. A most gyermekeket nevelők életében csak fiatal felnőttként találkoztak az internet világával. Mára ez már egészen más szerepet tölt be gyerkőceink életében. Minden életkornak megvan a maga nehézsége, de fájdalmas emlékeket hagyhatnak azok, amelyben olyan sérelmeket szenvednek el a gyerekek, amikre még felnőttként is élénken emlékeznek.

A gyerekek nagyon cukik is tudnak lenni, viszont ami a szívükön, az a szájukon is. Ez az őszinteség azonban nagyot tud ütni. Nem beszélve akkor, ha ez az őszinteség még némi irigységgel és rosszindulattal is társul. A zaklatás gyerekek között sem ismeretlen fogalom, de az online világban is ugyanúgy jelen van, ezt nevezik cyberbullyingnak. Mivel gyerkőceink kezében mindig ott az okostelefon és azonnal keresik a lehetőséget arra, hogy használni tudják, így elkerülhetetlen az, hogy valamivel megsértsék egymást. Az online zaklatás fogalmába beletartozik az is, ha egymás magánéletét, családi problémáikat másokkal megosztják, az interneten szabadon közlik. Ugyanez igaz a fotókkal való visszaélésekre is. Ezek a problémák nagyon is jelen vannak. Nemcsak a gyerekeknek nehéz ezt kezelni, de még a szülők is nehezen boldogulnak ezzel a problémával. A gondot az okozza, hogy a szülők, ha aktívan mozognak az online térben, nem feltétlenül értenek azokhoz a platformokhoz, amiket a gyerekek is használnak, így nehezebb a zaklatást is felfedni, tenni az ellen. A felismerésben segíthet, ha azt vesszük észre, hogy a gyermekünk zaklatott, elzárkózik még a család elől is, ne szívesen találkozik barátaival sem. Ugyancsak jelzésértékű, ha fizikai tünetek is megjelennek.

A szülők számára ez rémisztő, mert az iskolai feladatok alól való kibúvás és az igazi betegség is feltételezhető a tünetek mögött. Az étkezési szokásokban is feltűnhet változás (túlevés, koplalás), valamint az alvásban is jelentkezhet probléma. A viselkedésben mutatkozó változást lehet a kamaszkorra fogni, de a furcsa szokások és az állandó ingerlékenység, fáradtság, kedvtelenség már gyanús.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)