Jump to content

A szülők tükre a gyermek

2021. 02. 10. 19:00

Gyermeket vállalni vagy nem vállalni saját döntés. A legtöbb nő, sőt férfi vágya is az, hogy utódot nevelhessen, amelynek hatalmas tétje van.

A család a gyerekek elsődleges formálója, nevelője, így nagyon nagy felelősség van rajtunk szülőkön, hogy milyen gyermeket adunk ki a kezeink közül. Az egészséges test mellett az egészséges lélek is fontos szempont. Könyörtelen világban élünk, ahol törtetünk azért, hogy elérjük céljainkat és persze az elsődleges szempontok között szerepel a jó fizetés elérése. Ebben a könyörtelenségben csak úgy lehetünk igazi emberek, ha gyermekeinket a szeretet erejével vértezzük fel. Mások ennek ellenkező véleményén vannak. Minek neveljenek kedves gyermeket erre a vad, veszélyes, kihasználó világba?

 

Mindenki szeretne valakihez, valakikhez tartozni. Nagyon rossz kirekesztettnek lenni, ezért már korán arra neveljük a gyerekeket, hogy legyenek kedvesek, udvariasok, előzékenyek, önzetlenek. Csírájában igyekszünk elfojtani bennük az agressziót, az önzést, az erőszakot. Már gyerekkorunk igyekszünk beléjük nevelni azt, hogy a fő szempont az önmegvalósítás. Ez azonban csak akkor tud érvényesülni, ha megfelelő érzelmi intelligenciával és szociális kapcsolódással rendelkezik a gyerkőc.

Felnőttként tudjuk, hogy a pénz és az értékek felhalmozása csak akkor értékes, ha annak örömét és hasznát fel tudjuk használni a családunk számára. Mit ér mindez, ha nincs kivel megosztani? SEMMIT!

 

Tapasztalhattuk saját életünkben is, hogy egy nehéz helyzetben milyen sokat jelenthet egy idegentől érkező jó szó, kedvesség. Aki ezt tapasztalta saját bőrén, talán tényleg még inkább értékelni tudja a kedvességet és egyértelmű, hogy gyermekének is hasonló jövőt szán. Ahhoz azonban, hogy gyermekeink kedvesek, szeretetet adni és kapni tudó felnőttekké váljanak az szükséges, hogy a szüli mintában is ezt tapasztalja. Ne várjuk el a gyerekeinktől a végtelen kedvességet, ha otthon megközelítőleg sem tapasztal abból semmit. Nem azt jelenti, hogy a rossz történéseket el kell fojtania magában. Természetesen minden érzelmet meg kell élni, de azt, hogy az hogyan történik meg, egyáltalán nem mindegy. A szülők ebben is mintául szolgálnak. Ha a szülő pletykás, ne várja, hogy utódja mást mutasson. A gyerekek türköt tartanak nekünk. Úgyhogy ha kedves gyerkőcöket szeretnénk kezeink közül kiengedni, akkor bizony szeretetet kell adnunk magunkból és nemcsak a családunk irányába, hanem bárkinek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)