Jump to content

Tények, amelyekre nem készítenek fel

2021. 03. 18. 19:00

Teljesen magabiztosan nem lehet felkészülni az anyaságra. Persze lehet kapni és befogadni tanácsokat, amelyeket igyekszik az ember megfogadni, de vannak saját ösztönök és elvek is.

Főleg az első gyermek vállalása okoz fejtörést a család számára, hiszen teljesen új terepre készülnek. Akkor is nagyon más megélni a saját példánkon keresztül a szülőséget, ha a közvetlen közelünkben láttunk már családdá válni felnőtteket, nagyjából sejtjük, hogy milyen gyermeket nevelni. Nem, igazából akkor még semmit sem sejtünk. Mert ha sejtenénk, akkor nem tennénk meg ezeket:

 

Haszontalan dolgok és játékok megvásárlása

A legtöbben túlgondoljuk, hogy mi mindenre van szüksége egy kisbabának. Ruhából is általában többet vásárolunk, mint amennyi kell. Na és persze ajándékba is kapunk, aztán lesznek olyan darabok, hogy egyszer nem tudtuk a kicsire ráadni, mert annyi kisruha volt és mire odajutottunk volna, már ki is nőtte.

Aztán számolni kell olyan felesleges dolgokkal is, amelyek a babavárás idején nagyon jónak tűnt és főleg szükségesnek, de később a gyakorlat azt mutatja, hogy felesleges volt arra pénzt költeni. Ilyenek lehetnek azok az eszközök, amelyek csak túlbonyolítják az egészet: mondjuk a bébiétel melegítő és társai.

Ne másnak akarj megfelelni, hanem magadnak

Mindenki környezetében vannak nagyon okos emberek, akik hihetetlen módon tudnak tanácsot adni gyermeknevelésben, annak ellenére is, hogy talán a közelében sem volt sosem gyermek. Nos, meg kell szűrni, hogy kinek a szavára adunk és kiét fogadjuk be. Még az építő szándékú beszélgetésekből is csak azt érdemes megfogadni, amit saját magunk jónak látunk. Higgyünk az ösztöneinkben és hagyjuk, hogy ráérezzünk saját gyermekünkre.

 

Minden gyermek egyedi és utánozhatatlan

Ebből eredően teljesen felesleges párhuzamot vonni, hogy a szomszéd, hasonló korú baba mit nem csinál még, amit a mi gyerkőcünk már rég, vagy mit nem csinál a miénk, amit más baba már produkál. A gyerekek nagy szórást mutathatnak. Természetesen ügyelni kell arra, hogy a túl nagy lemaradás, a késői mozgás megkezdés jelezhet valamit, amit ha időben felfedezünk, még jó eséllyel lehet korrigálni. De nemcsak a fejlődésükben mutathatnak nagy különbséget a gyerkőcök, hanem a személyiségükben és a viselkedésükben. Még a testvérek is lehetnek egymástól nagyon különbözőek. Az egyik jó alvó, a másikat nem lehet ágyba dugni. Azért, mert már megmutatkoznak személyiségük alapjegyei.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)