Jump to content

Miért hazudnak és hogyan kezeljük?

2021. 03. 31. 19:00

Arra tanítjuk gyermekeinket, hogy ne hazudjanak. Az őszinte beszéd a legegyenesebb és legjárhatóbb út, de mindenki tudja, hogy olykor szépít, színesít történetein a hihetőség vagy a figyelemfelkeltés kedvéért.

A hazugság, vagy nevezzük úgy, hogy a valóság torzítása sokszor abból fakad, hogy magunkat vagy másokat megvédjünk valami rossztól. Ha gyermek füllent, főleg, ha kisgyermekről van szó, annak tulajdonítjuk, hogy képzelete még hihetetlen élénk és nem tudja megkülönböztetni a képzeletet a valóságtól. A gyerekek füllentéseire nem lehet haragudni, valamint elég jól kiszűrhető az is, hogy mikor nem mondanak igazat.

Azonban a gyerkőcök között is vannak olyan tehetséggel megáldottak, hogy a felnőttel elhiszik a meséjét. A saját kislányom megtette velem, többször is, így tapasztalatból tudom, hogy milyen ez. Sosem felejtem el azt a bölcsis jelenetet, amikor mentem a gyermekemért munka után és a kisgyermekgondozó tágra nyílt szemekkel nézett rám és érdeklődve kérdezte, hogy jól vagyok? Nem értettem a kérdést, így visszakérdeztem, hogy miért kérdi? Kiderült, hogy a lányom mindenkinek elújságolta, hogy anya lába eltört és gipszben fekszem épp. De még ennél is meredekebb sztorival is szolgált, amikor váratlanul odament az egyik bölcsődei alkalmazotthoz és azt mondta a kislányom, hogy anyának 10 gyereke csak meghaltak.

Csak némi adalék ahhoz, hogy mikre képesek a gyerekek. Azt is tudtam, hogy hihetetlen szókinccsel rendelkező gyermekem roppant jól ki tudja magát fejezni, és azt is tudtam, hogy a kislány cseppet sem butácska. Ugyanakkor ezt az okosságot csűrni-csavarni is tudja és kihasználja az alkalmakat, a lehetőségeket. Mégsem hagyhatjuk ezt mindig rá a gyerkőcre.

A kicsi gyerekek nagy mesélők és minden színesen, szupererővel tarkítottan tudnak előadni. A kicsit nagyobb gyerkőcöknek már komolyabb okuk lehet a hazugságra. A még idősebb gyerekek már sokkal több mindent felfognak és a gyors testi változások mellett a lelkületük, látásmódjuk is változik, ráadásul még a határokat is feszegetik, szárnyukat is próbálhatják. Ahogy egyre függetlenebbé akarnak válni, konfliktusokba keveredhetnek. A helyes viselkedés elsajátításában a szülők, a család járhat példával a gyerekek előtt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)