Jump to content

Belefér a düh és a harag is

2021. 04. 16. 19:00

Gyermeket nevelni a legszebb és talán a legnehezebb feladat is az életben. Nehézsége abból fakad, hogy a legjobbat szeretnénk gyerkőcünkből kihozni, de mindenki személyisége, habitusa belejátszik ebbe.

Nemcsak a legjobbat szeretnénk nyújtani gyermekeinknek, de azt szeretnénk, hogy boldogok legyenek. Pontosan úgy, ahogy a saját életünket is szeretnénk alakítani. Jól tudjuk azonban, hogy a boldog élet sem mentes negatív érzésektől, haragtól, stressztől. Ezt fogadjuk el a gyerekektől is. A boldog gyermekkorhoz a düh és a stressz megélése is hozzátartozik. Fogadjuk ezt el tőlük akkor is, ha azt gondoljuk, hogy még az életük stressztől mentes.

A gyermekek alaptevékenysége a játék. Ha visszaemlékszünk a saját gyermekkorunkra, akkor minden bizonnyal a szabadság és az önfeledtség juthat eszünkbe. Ugyanezt szeretnénk megadni utódunknak is, azonban éppen ebben a szerepünkben döbbenünk rá igazán, hogy a gyerekek élete sem mentes a stressztől, a negatívumoktól.

A boldogsághoz vezető út

Kétségtelen, hogy a munkahelyi stresszt és nyomást nem élhetik át a gyerkőcök, azonban gyereknek lenni sem azt jelenti, hogy mindent szabad és csak a játszásra koncentrálódik minden. Naponta találkoznak a feszültségekkel a csemetéink is, legyen szó a szülőtől való sírós elválásra, a kortársakkal való viták, veszekedések, a teljesítményben való kudarc és még hosszasan sorolhatnánk. A gyerekek a stresszt nemcsak megélik, de attól jó lenne megszabadulni, ezért dühöngésben is megmutatkozhat, mint ahogy szorongásban is. Ugyanakkor kifejeződhet abban is ahogyan és amivel játszanak, ahogy és amit rajzolnak.

Felnőttként már tudjuk, hogy a nehézségek megoldást kívánnak és ezek megacélozzák az embert. Ugyanez igaz a gyerekekre is, azonban segítenünk kell őket abban, hogy a bennük felhalmozódott stressztől hatékonyan nem tudjanak szabadulni. Ha ez sikerül, akkor őket is erősebbé teszik a negatív érzések és azt is megtanulják, hogyan kell hatékonyan kezelni a nehéz helyzeteket. A mozgás, a játék, a mese, a sok beszélgetés, a közösen töltött idő gyógyír a gyermekek lelkének és észrevétlenül illanhatnak el a feszültség foszlányai.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)