Jump to content

Újabb stresszfaktor

2021. 05. 11. 19:00

A gyerekek visszatérhettek az iskolába. Talán sok szülő lélegzik fel most, ami egyrészt érthető, de a gyerekek örömébe némi félelem is vegyülhet.

Nem is feltétlenül félelemként lehetne azt leírni, amit néhány kamasz bizonyára most megélhet. Gondoljunk csak bele abba, hogy a gimnazista, nem végzős diákok már november óta csakis online formában tanultak, azaz a társasik és úgy egyáltalán az emberek társaságát mellőzve élték az életüket. Valamivel jobb helyzetben voltak az általános iskola alsós és felsős diákjai, akik a digitális oktatásból csak jóval kisebb szeletben részesültek.

Május 10-én, a kihirdetett állapotnak megfelelően kinyíltak az iskolák kapui minden diák előtt és végre tantermi oktatásban részesülnek. Az öröm, hogy újra találkoznak kortársaikkal, más gyerekekkel bizonyára tapasztalható, de sok diák szorong attól, hogy újra iskolába kell járnia. Habár alig maradt valamicske ebből a tanévből, de sokan attól tartanak, hogy ez a néhány hét nehezebbnek ígérkezik, mint általában. A pedagógusok között vannak olyanok, akik annyira komolyan és keményen veszik a tananyagot, hogy a digitális oktatás okozta lazaságot egyáltalán nem tűrik és fokozott hévvel vetik bele magukat a tanításba.

Sokakban él az a hit, hogy a gyerekeket nem érheti stressz, hiszen nincs más dolguk, mint játszani vagy tanulni. Szülőként azért ráláthatunk arra, hogy milyen elvárások érik a gyerekeket csak az iskolában és persze még otthon is meg kell felelni szabályoknak. Nem csoda, hogy a gyerekek is lehetnek stresszesek, sőt szoronghatnak is.

A digitális oktatás is elemi erővel csapott le a családokra. A szülők tanárrá is avanzsáltak, nehezebben ment a tanulás, az órákra való csatlakozás. Mégis megnyugtató lehetett az otthoni környezet, a családi együttlét.

A szorongásnak egy újabb formáját adja az, hogy újból iskolába kell járni. Tény, hogy nagyon nagy szükségük van a gyerekeknek arra, hogy kortársi kapcsolatokat létesítsenek és végre régi közegükben legyenek.

 

Hogyan ismerszik fel a stressz?

Talán nem tudják szavakkal megfogalmazni jól azt, hogy épp rettegnek valamitől, ezért nem is egyszerű észrevenni, ráadásul életkortól is függ, hogyan fejezik ki a gyerekek a frusztráltságot. Kamaszként ugyan már meg tudnák fogalmazni a gondjukat, de az meg az az életkor, amikor keresik a helyüket a világban és lehet, eltitkolják érzelmeiket még maguk elől is. Az odafigyelő szeretet, a sok és tartalmas beszélgetés, a közös tevékenységek oldhatják a stresszt és még a megoldásra is rátalálhatnak együtt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)