Jump to content

Jó szülővé lenni

2021. 05. 14. 19:00

Szülőnek lenni nemcsak nagyon szép és örök „hivatás”, hanem teli van olyan nehézségekkel, amelyekkel egészen addig nem is tudunk számolni, amíg nem tapasztaljuk.

Olyan kihívás a szülőség, amelyre teljesen nem lehet felkészülni. Van, hogy csak sodródunk az árral, a mondhatni túlélésre játszva, de jellemzőbbek a tudatos, megfontolt lépések. De még a tudatos, következetes felnőttek is szembe találhatják magukat a bizonytalansággal, az állandósulni látszó kimerültséggel vagy akár a magánnyal. Egyértelmű ezek utóbbi tapasztalásakor nem fürdőzünk a szülőség mivoltában.

Nehéz megfelelni minden elvárásnak, azonban senki sem mondta azt, hogy ez könnyű lesz. Sőt, szinte biztos, hogy mindenki nehézségek elé állít a gyermeknevelés. A nagyszülők hatalmas terheket tudnak levenni a szülőkről. A nagyszülők megléte és a velük tartott jó kapcsolat irtózatosan nagy segítség. Ezt csak az tudja igazán értékelni, akinek nincs semmilyen külső segítsége. Ezen kívül azok számára némileg könnyebb a szülővé válás, akiknek kisebb testvéreik gondozásában részt kellett venni, így egy baba gondozása, a vele való foglalkozás már nem teljesen idegen. Ám még a nagyszülők segítsége vagy a korábbi tapasztalat ellenére sem mindig zökkenőmentes anyának és apának lenni. Nincs mese, rá kell hangolódni, bele kell rázódni.

Mérlegelés

A hangos veszekedések, az állandó kialvatlanság, a sírás, a betegségek azok, amelyek még inkább kimerítik a szülők. Ezek egyszeri megtapasztalása is megnöveli az egészség, a nyugodtság, a boldogság, a családi harmónia értékét. Ha jól belegondolunk, akkor a gyerkőcöknek nem a lehető legtöbb és minél drágább játékokra van szükség, hanem arra, hogy apa és anya kiegyensúlyozott legyen, minél több tartalmi időt tölthessenek együtt. Ezek megléte sem jelenti azt, hogy ettől kezdve nézetletérések, veszekedések már sosem várhatók, de ezek elsimítása is sokkal gyorsabban történhet meg, ha a családon belül jó a kommunikáció. Gondoljuk csak át, hogy mit is szeretnénk elérni a gyermeknevelés során.

Programok

Ha a fentiek esetében az fogalmazódott meg bennetek, hogy az a legfontosabb, hogy a gyerekek nyugodt, szeretetteljes közegben, boldog lelkivilággal nőjenek fel, akkor szükségetek van olyan közös programokra, amelyek feltöltenek, beépülnek mindenki emlékezetébe. Ezeket az emlékképeket reményeink szerint gyerkőceink megőriznek, visznek magukkal felnőtt életükbe és majd a saját gyermekeik nevelésébe is belevegyítenek.

 

Teremtés

Adjuk meg gyermekeink annak lehetőségét, hogy az otthon, a szülő legyen számukra az a bázis, aki bármikor hazajöhetnek, megnyugvást ad a közelsége, akivel mindent meg lehet beszélni és odafigyelő szeretete ápolja a lelki és fizikai betegséget is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)