Jump to content

Miért jó a korai nyelvtanulás?

2021. 06. 10. 19:00

Minden szülő okos, értelmes, életrevaló gyermeket szeretne kiengedni a kezei közül. Sok mindent megteszünk annak érdekében, hogy mindez meg is valósuljon.

A fejlesztő játékok mellett a sok foglalkozás valószínűleg meg is hozza az eredményét, de ha eredményes és éles eszű gyermeket szeretnénk faragni gyermekeinkből, akkor már gyermekkorban nyelvtanulásra bírjuk a gyerkőcöket. Természetesen az életkorukhoz mérten és játékos formában.

A szivacsként működő agy 5 éves korig rendkívül befogadó, így a gyerekek nagyon gyorsan és hatékonyan képesek elsajátítani egy idegen nyelvet.

Az iskolába lépéskor nemcsak az alapkészségeket sajátítják el a gyerkőcök, hanem beléphet az életükbe az első idegen nyelv is. Sőt, ezt már óvodában is meg lehet alapozni. Azonban még ennél korábban meg lehet kezdeni a gyerekek nyelvtanítását.

Az tudja csak igazán, hogy milyen hasznos a nyelvtanulás, akik a nyelvvizsga bizonyítványáért véres verejtéket hullatott, vagy használható nyelvtudásának köszönhetően jutott magasabbra a ranglétrán. Van azonban számos más előnye is a nyelvtanulásnak:

A kisgyermekkorban tanult első idegen nyelv átalakítja az agyszerkezetet, mindezt persze előnyére, ugyanis újabb idegek és köztük lévő kapcsolatok alakulnak ki. Ennek köszönhetően pedig megnő az agy kapacitása, sokkal élesebben tudnak a gyerekek a nyelvtanulásnak köszönhetően gondolkodni. Ezt a pozitívumot mutatja az iskolai teljesítmény is. A már kisgyermekkorban idegen nyelvet tanulók sokkal ügyesebben használják a két agyféltekét, ezáltal a komplikáltabb feladatokat is könnyebben oldják meg.

A tudás magabiztosságot ad. A nyelvtudással is így van ez. Ráadásul, ha a gyerekek már korán elsajátítanak egy idegen nyelvet, azt a későbbiekben rutinszerűen és magabiztosan használják majd a későbbiekben is. Ez persze nagyobb önbizalmat is ad.

A korán nyelvet tanuló gyerekek esetében igaz az, hogy mivel az anyanyelvükön kívül az idegen nyelvvel is ismerkednek, kénytelenek másképp gondolkodni akkor, ha a másik nyelven kell megszólalniuk. A nyelvtanulás során az adott nyelv kultúrájával is megismerkedhetnek, és, ezáltal sokkal érzékenyebbé válnak szociális értelemben.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)