Jump to content

Ha tudod milyen, könnyebb kezelni

2021. 06. 15. 19:00

Mindenki ismeri saját magát. Szülőként ugyanígy megismerjük gyermekeinket is, de azért nem árt, ha tudjuk, hogy az alaptermészetük szerint melyik kategóriába tartoznak, mert könnyebben kezelhetővé válnak.

Az önismeret hosszú folyamat, amelyet nem gyermekkorban sajátítunk el, hanem az élet tanításai ismertetik meg velünk felnőttként azt, hogy milyenek vagyunk valójában. Csak gondoljunk vissza arra, hogy gyermekként mit képzeltünk el a felnőtt életről és az a valóságban, a mai életünkben mit is jelent. A gyakorlatban tapasztalt tényezők és a külvilág sokat alakíthat az elképzeléseinken. A gyerekek személyisége tehát nem eleve adott, hanem az folyamatosan alakul. Vannak ugyan aspektusok, amelyek az adott személyhez tartoznak, amely meghatározza a vérmérsékletüket, vagyis azt, hogy mire hogyan reagálnak. Azonban nagyon sok mindent nemcsak a szüleiktől örökölnek a gyerkőcök, hanem azt a környezet módosíthatja.

Az, hogy a gyerekek hogyan reagálnak, függ a vérmérsékletüktől, amelyet négyféle csoportba oszthatunk: flegmatikus, melankolikus, kolerikus és szangvinikus.

Milyen a flegmatikus gyerkőc?

A tanárok kedvence, aki nem zavar túl sok vizet, mert higgadt, nyugodt, ha nem is zseniként, de megcsinál mindent, amit a tanár kér. A flegmatikus típusú gyerek szeretik a társaságot, azonban egyedül is remekül elvan. Az ebbe a kategóriába tartozó gyerkőcből ki sem néznénk, hogy tud dühös lenni, de ha robban, akkor nagyot szól, ami saját magát is megviseli. Mivel a hirtelen jött változásokra nem jól reagál, ezért a szülő megelőzheti a dühkitörést azzal, ha higgadtan felkészíti a változásra.

Milyen a kolerikus gyerkőc?

Megjelenésében és viselkedésében is elég hangsúlyos személyiség, éppen ezért nagyon aktív, mozgékony. Nagyon nagy az igazságérzete, de mivel sokszor elfelejt dolgokat, így harcban áll a világgal, és gyakorta lehet dühös. A hirtelen felindulás azonban hamar csitul akkor, ha hagyja a szülő lecsihadni a gyermekét. Ilyenkor nem kell minden áron megbeszélni a történteket. A kolerikus gyerkőc esetében érdemesebb várni ezzel kicsit.

Milyen a melankolikus gyerkőc?

Reálisan látja már gyerekként a világot. Nagyon szereti a természetet, a természet közelségét, és nagyon érzékenyen reagál az embertársaira is. Csakhogy a melankolikus gyerkőc sértődékeny, mert nagyon könnyű megbántani őt, de némi empátiával kezelhetővé válik a dühe. Ugyanakkor hagyni kell azt is, hogy a negatív tapasztalásokat ugyanúgy megélje, amelyet el kell fogadniuk.

 

Milyen a szangvinikus gyerkőc?

Ugyancsak feltűnő jelenség, mert nagyon érdeklődő, imád sokat fecsegni, de ezáltal nagyon csapong a témák között. Bármennyire is sokrétű az érdeklődési köre, lekötni nagyon nehéz, mert figyelme csak rövid időre fókuszál az adott témára. Mivel igazán jól beszél és humoros, és igyekszik a maga igazáról meggyőzni mindenkit. Ha ez nem történik meg, akkor gurul igazán dühbe. Éppen ezért bármibe is kezd bele, mindig tudatni szükséges vele a várható következményeket, hogy az ne érje váratlanul, ha nem úgy sikerül a terve, mint ahogy azt megvalósítani szerette volna.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)