Jump to content

Hass, alkoss és fejlessz beszédet!

2021. 07. 29. 19:00

Attól a pillanattól fogva, hogy szülőkké válunk, felelősséggel kell gondolkodnunk és ennek megfelelően cselekednünk is. A cél, hogy sikeres és boldog felnőttekké nevelhessük gyerkőceinket.

Azt szeretnénk elérni, hogy gyermekeik úgy fejlődjenek testileg, lelkileg és szellemileg is, hogy az eléjük gördülő akadályokat a lehető legkönnyebben kezeljék majd. Jó lenne, ha már az óvodában megcsillantanák tehetségüket valamiben, hogy ezt az iskolában csiszolni lehessen és könnyebb legyen majd a későbbi pályaválasztás, a saját út megtalálása. Ám amíg ide eljutunk a beszédfejlődés egy olyan fontos állomás, amely az egész életünkre hatással van.

 

Mese(olvasás)

Sokan azt gondolják, hogy a televízió elegendő ahhoz, hogy a gyerekek új információkat és szavakat halljanak. A tanító célzatú, kedves televízióban vagy technikai kütyükön látható mesék nem azok, amelyek elegendőek a megfelelő beszédfejlődéshez. A látott és hallott tartalom nem ugyanazt adja, mint amikor a szülő felolvas a gyermekének mesét. A meseolvasás az, amely igazán mozgásba hozza a gyerekek agyát. Amíg a szülő olvas, nem jelenik meg annak képi világa, mint amikor a tv-t nézi a gyerkőc. Ennek híján tehát a gyerekek saját képzeletüket kénytelenek használni. A mese hallattán elképzelik a főszereplőket és a cselekményt. Az olvasással gyarapszik a szókincsük, a képzelőerejükre óriási hatással van a csak hallott mese. A mesék által megtanulják a helyes viselkedési mintákat, az fenntartja a figyelmet és a koncentrációt.

Mondókák

Ahogy fejlődnek a babák, úgy igénylik a szülők figyelmét, amelyet jól le lehet kötni dallamos, ritmusos mondókákkal. Sőt, némelyik arra is alkalmas, hogy a kisbabát kézbe, ölbe véve ringatni, vele együtt mozogni. A mondókázás hat a beszédfejlődésre, a ritmusérzékre, ugyanakkor a mozgásfejlődést is segíti. A mondokázás közös foglalkozás, amely megerősíti a gyermekkel való kapcsolatot.

 

Dia

A ’80-as, 90-es években felnővő gyerekek számára kedvelt családi elfoglaltságot jelenthetett a diavetítés. Nem kell ennek a múltban ragadni. A mai napig vásárolható diavetítő és diafilm. Habár így képi világot vetítünk a gyerekek elé, azonban az egész cselekményt mégis a képzeletükben kell összefűzniük. Nemcsak remek szórakozás, de ugyancsak fejleszti a beszédfejlődést, mert hat a szókincsre. Fejleszti a képzelőerőt és remek szórakozás lehet az egész család számára. 

Beszélgetés

El nem hagyható napi feladat, hogy gyermekeinkkel beszélgessünk. Ne csak mi mondjuk a magunkét, hanem a gyerkőcöt is hallgassuk meg. A beszélgetések során tanulhatunk egymástól, a gyerekek megtapasztalják a helyes viselkedési mintákat, tapasztalatot, információt gyűjthetnek, fejlődhet szókincsük és empátiájuk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)