Jump to content

Nevelj kötődésre!

2021. 10. 02. 19:00

Szülőnek lenni sosem volt egyszerű. Nagy a teher rajtunk, ha életrevaló, önálló felnőtté szeretnénk gyermekeinket nevelni.

A gyerekek elsődleges nevelő és oktató közege a család. A szülőkre nagy felelősség hárul, hogy olyan fiatalok repüljenek ki a családi fészekből, akik képesek arra, hogy saját életbe kezdjenek, ugyanakkor érzelmileg kötődjenek a szülőkhöz.

Az édesanya hordja a szíve alatt gyermekét. A szülés utáni közvetlen bőrkontaktus fontosságát már mindenki tudja. A kötődés már abban a pillanatban beindul anya és baba között, amely fokozatosan elmélyülhet. A babák igényeiket sírással adják a külvilág, főleg az édesanyja tudtára. Az anyatej az, amely őket táplálja, amelyhez természetesen szükség van az anyára is. A sírásra tehát reagál a külvilág, az etetés vagy az ölbe vétel megnyugtatja a babát és a mamát is. Ahogy cseperednek a kicsik, úgy érzékelik egyre jobban a külvilágot és a biztonságot jelentő anya, szülők távolságát is felmérik. Ekkor már azt szeretnék, ha a közelükben lennének azok a személyek, akik mellett jól érzik magukat. Betegség esetén ez fokozottan igaz lehet. Ezért van az, hogy a beteg gyerkőc leginkább az édesanyja után sóvárog, de idegen helyen és környezetben is sokkal intenzívebben keresik a biztonságot nyújtó szülői közelséget.

Kötődő nevelés

A gyerekeket nemcsak fel kell nevelnünk. Az sem mindegy, hogy azt hogyan tesszük meg. Ridegen, szeretetben szegény környezetben is felnőnek. Természetesen mindez hatással van a további életükre is. A legtöbb szülő azonban szeretetben, erős kötődést kialakítva szeretné mindezt megtenni.

A baba közelsége nemcsak a kicsire van jó hatással, hanem az anyára is. Éppen ezért ma már nem divat sírni hagyni a kicsiket, hogy nehogy elkapassuk őket. Ma már az igény szerinti szoktatás és az együtt alvás is gyakorlott. Sőt a hordozókendővel történő cipelés is megnyugtató a babának és mamának egyaránt. Természetesen anyatej híján a tápszeres etetés is hasonló szereppel bír. Ez a szintű kötődés megmarad akkor is, ha a szoktatást a hozzátáplálás időszaka váltja fel. Ehhez az szükséges, hogy anya és kicsi, szülő és kicsi rendszeresen kapcsolódjanak egymáshoz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)