Jump to content

Nevelés, avagy egyértelmű játékszabályok és következetesség

2022. 05. 05. 19:00

Azt talán az is tudja, hogy gyereket nevelni nem is olyan egyszerű, akinek nincs. Azonban nagyon félre is lehet menni azzal, ha a szülők nincsenek összhangban egymással.

Az ember gyermekei viszonylag fejletlenül születnek meg. Ez azt jelenti, hogy életük első éveiben kimondottan szüleiktől függenek. A biztonságot tehát apa, anya, a szűkebb és tágabb család jelenti, valamint a napirend az, ami kiszámíthatóvá teszi az életet. Ennek kialakításával biztonságban érzik magukat a kicsik. Ami még ezt az érzetet sugallja a gyerekek felé az, ha a szülők együttesen ugyanazt képviselik és aszerint nevelik a gyerekeket.

A következetesség betartása csak kívülről olyan könnyű és még inkább akkor, ha nincs még gyerkőc. Más életére rálátni tehermentes számunkra, azonban mikor már nekünk kell gondoskodni egy gyerkőcről, az már hatalmas felelősséggel nehezedik ránk.

Azért, mert két ember szereti egymást és közös gyermeket vállalnak, még nem jelenti azt, hogy mindenben teljesen egyformán gondolkodnak. A gyereknevelés pontosan ilyen terep lehet, hiszen más és más családban nőttek fel, mást láttak és hoztak otthonról. Felnőttként pedig lesznek elveink, amelyeket jónak tartunk és megvalósítani kívánunk.

Mivel a nevelés legközvetlenebb és elsődleges terepe a családban van, nagyon nem mindegy, hogy a gyerekek mit látnak otthon. Csakhogy a szülők személyének különbözősége adhatja azt is, hogy nem egyformán kezelik a csemetét és nem is ugyanazt a szabályrendszert alkalmazzák. Mindez megzavarja a csemete viselkedését. Az pedig egy másik tényező, hogy olykor szeretjük és vágyjuk a könnyebb utat, vagyis engedünk annak, hogy minél gördülékenyebben működjön gyerkőccel az élet. Ilyenkor szemet hunyhatunk általunk meghatározott szabályok felett, csak hogy könnyebb legyen a csemetével bánni, boldogulni.

Az ilyen következetesség elhagyása azt eredményezheti, hogy a gyerekek kiszagolják a lehetőségeket és használni kezdik a kiskapukat. Ha a szabályok gyengülnek a szülők részéről is, nem várható el a gyerekektől sem, hogy mégis betartsák azokat. Ezt még a kisebb gyerekek is kihasználják, de a kamaszkor amúgy is a lázadás ideje és igyekeznek saját gondolataikat, akaratukat érvényesíteni, amelyek teljesen szembe mehet a szülőkével.

Nagyon fontos, hogy a szülők egy követ fújjanak, mert ezzel megkönnyítik a maguk, de a gyerekek életét is. Ha ismertek a játékszabályok, akkor könnyebb a játék is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)