Jump to content

Szelíden a legjobb?

2022. 06. 21. 19:00

Ahányan vagyunk, mind különbözünk egymástól. Ez a szép ebben, viszont megítélés és előrehaladás szempontjából sokat számít, hogy mennyire tudunk boldogulni a világban.

Gondoljunk csak vissza az iskolás éveinkre. Minden osztálynak megvan a maga feketebáránya, de ugyanúgy létezik egy színtiszta kitűnő magaviseletű és szorgalmú, szelíd, minden tanár kedvence típus. Ez mintha törvényszerű lenne. Ebben a cikkben ez utóbbiakról, a túl jó gyerekekről lesz szó.

Szokták mondani: „Akkor igazán gyerek a gyerek, ha koszos.” Utalva arra, hogy önfeledten, mindent kipróbálva képes játszani és ez bizony olykor kosszal jár. Az is gyakran elhagyja a szülők száját, hogy csemetéjük „olyan, mint a tűz”. Vagyis tele van élettel, pezsgéssel, energiával és nehéz követni, de ezzel együtt megnyugtató a gondolat, hogy életrevaló a csemete. És vannak azok a gyerekek, akik az előző kategóriák egyikébe sem esnek bele. Ahhoz túlságosan jók. Otthon is szófogadók, de a szülők ugyanezzel szembesülnek, ha az iskolai viselkedés kerül szóba. A tanítók, tanárok ódákat zengedeznek arról, hogy mennyire ügyes, okos, jólnevelt, fegyelmezett a gyerkőc. A bizonyítvány makulátlan, csupa-csupa ötös. Igen, és ez a fegyelmezettség nemcsak a jegyeiben tükröződik, de magatartásában is. Az osztály legmegbízhatóbb, legstabilabb embere. Mintha egy kis felnőtt ülne a többi cserfes, olykor szétszórt, a tanulás iránt majdcsak érdektelen gyerekek között.

Persze, hogy büszke a szülő, amikor a csemetéje bizonyítva csak úgy tündököl a legjobb jegyektől, de talán az is megfordul a fejükben, hogy jól van ez így. Jó az, hogy a gyermekükben nincs spiritusz, hogy nem érdekli semmi olyan, ami kicsit is kilóg a „jó” kategóriából? Sosem csúfolódik, nem beszél vissza, nem fészkelődik órán és nem is fecseg túl sokat a padtársával?

Nemcsak a fő tantárgyakban jeleskedik, de mintha kötelezően jó lenne a készségtantárgyakból is. Vagyis azért, mert jó az agya a matekhoz, érdeklődik a természetismeret és az irodalom iránt, az egyenesen azzal jár, hogy kiválóan rajzol, énekel és tornázik is?

Emberként és szülőként is tudom, hogy nem lehetünk tökéletesek. Mégis így tökéletes minden. Ebből következik az is, hogy ha egy gyerkőc bizonyítványa szín jeles, ott némi sántikálás, túl jó indulat lakozik. Nem sajnálom a gyerekektől a kitűnő bizonyítványt, de azt adják a kezükbe, mintha mindenben ennyire profik lennének. Aztán jön a felső tagozat, az első nagy törés. Talán már becsúsznak a kevésbé jó jegyek. Mégis kerek a világ. Ez a valóság. Akkor is teljesíthetünk cudarul, ha igyekeztünk megtenni minden tőlünk telhetőt. Máskor meg úgy lehet mázlink, hogy szinte semmit nem teszünk érte.

Biztos vagyok benne, hogy minden szülő baromi büszke a kitűnő bizit hazavivő csemetéjére. A mindig jó és mindig jól tanuló gyermek viselkedéséből az vehető ki, hogy mindig alkalmazkodik, ami egyfelől nagyon jó, csakhogy talán annyira, hogy elfelejt gyerek lenni. Márpedig a gyerekek legyenek kíváncsiak, ami néha kotnyeleskedéssel, csintalansággal is jár. Igenis védje meg magát, ha kell, ami másoknak való ellentmondással, vitával, a vélemény felvállalását is jár. Néha merjen ellenszegülni, mert az azt jelenti, hogy van saját akarata, amit érvényesíteni is akar.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)