Jump to content

Figyelj a jelekre kamaszodnál, hogy a komoly bajt megelőzd!

2022. 07. 02. 12:26

Ki könnyebben, ki nehezebben éli meg a kamaszkort. Egy biztos, hogy aki számára ez igazán rázód időszak, annak a környezeti is megszenvedheti.

A hormonok túltengése nemcsak a fizikai érést segíti, de lelkileg és mentálisan is sokat változik egy fiatal. Mindez nagy kuszaságot okozhat, hiszen a tapasztalattal és gyakorlattal nem rendelkező tinik nagy kérdésekkel, döntésekkel találhatják szembe magukat.

Jól tudjuk, hogy a család a gyerekek elsőszámú nevelő közege, ezenkívül pedig nagyon nagy hatással van rájuk az iskola (pedagógusok, osztálytársak, iskolatársak) és a barátok is. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen barátok veszik körül az amúgy is labilis lelkiállapotú fiatalt. Teljesen természetes, hogy a fiatalok önállóságra törekednek és próbálják átlátni azt a nagyvilágot, amelyben a szülei és a többi felnőtt látszólagosan nagy szabadsággal él. Arra vágynak, hogy szabadabbá váljanak, ezért hozhatnak olyan döntéseket, amellyel szembe mennek a szülői fegyelmezéssel, azonban káros a személyiségfejlődésükre vagy az egészségükre nézve. Nem véletlen, hogy ez a korosztály fokozottabban ki van téve minden káros szenvedélynek. Keresik az izgalmakat, újdonságokat szeretnének felfedezni, ezért megfordulhat a kezükben a cigaretta és az alkohol, de akár a drog is.

Az alkohol és a cigaretta fogyasztása akár észre is vehető a szülők által. A szag, a bódultság egyértelmű jel lehet, azonban a drog nem ilyen. Sokkal nehezebb rájönni arra, hogy a gyerek hozzányúlt valamilyen szerhez, mert az amúgy is nehéz kamaszkor jegyeivel is össze lehet téveszteni. Mégis érdemes néhány jellemzőt kiemelni, amely fontos lehet a felismerésben:

 • megváltozott viselkedés. Az azelőtt szelíd fiatalból agresszív, visszafeleselő válhat;
 • a tinikori hangulatingadozást nemcsak a hormonok okozhatják, hanem akár valamilyen szer kipróbálása;
 • figyelemfelkeltő jel lehet, ha a fiatal egyre visszahúzódóbbá és zárkózottabbá válik;
 • a kamaszkor velejárója az érzelmek ingadozása, de a drogfogyasztással ez még intenzívebbé válhat;
 • az iskolában tapasztalt erős eredményromlás mutatója lehet, hogy a fiatal rossz társaságba keveredett vagy akár valamilyen szerhez nyúlt;
 • túl sok késés, megbízhatatlanság, hiányzás;
 • nemcsak az iskolából hiányozhat, de otthonról is egyre gyakrabban marad el és titkolózik arról, hogy merre járt;
 • panaszok érkeznek az iskolából, esetleg máshonnan is, hogy a diák viselkedése nem elfogadott;
 • indokolatlannak vélt fáradtságot tapasztalunk a fiatalnál;
 • személyes higiénia terén egyre lejjebb adja;
 • ingerültté válik akkor is, ha arra különösebb oka nincs;
 • súlyosabb esetben a szökés is előfordulhat.

 

Ha a szülők számára egyre gyanúsabb és a fentiek közül több tünet is jelen van, akkor lehet, hogy tényleg szerfogyasztóvá lett a gyermek. Ha nincs bizonyíték a szerfogyasztásra, de a fentiek közül több jellemző is egyszerre jelen van, akkor gyanakodhatunk. Egy alapos beszélgetés jól jöhet. Nemcsak a tiniben lejátszódó folyamatokra láthatunk rá, hanem felhívhatjuk arra is a figyelmet, hogy milyen károkat okozhat a drogfogyasztás. A beszélgetés mellett fokozottan figyelni szükséges arra, hogy mit csinál a kamasz. Sok esetben a szülői odafigyelés és támogatás is elegendő ahhoz, hogy leálljon a fogyasztással, de ha ez nem így van, akkor szakértői segítséget szükséges igénybe venni, hogy ne romoljon a fiatal egészségi állapota és természetesen a családi kötelék se.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)