Jump to content

Figyeljünk a gyerkőc tartására!

2022. 09. 10. 19:00

Ha különbséget keresünk a mostani gyerekek és a szüleik, nagyszüleik gyermekkorában, akkor számtalan példát tudnánk felsorolni. Az egyik legjelentősebb, hogy a mai gyerekek kevesebbet mozognak és a kezükben valamilyen kütyü van.

Már a kicsi gyerkőcöket elbűvöli a modern technika és legtöbbször a kezükbe is kerül, akár már túlságosan korán. Ez nemcsak a figyelmüket vonja el és válik rendkívül jónak tűnő „bébiszitterré”, ugyanakkor a világ megismerésére károsan hat, valamint fejlődésükben is számos negatív hatást eredményez.

Ha megnézünk egy gyereket, akinek ülő pozícióban nyomogat egy okostelefont vagy tabletet, akkor szinte biztos, hogy görnyedve hajol rá a szerkezetre. Azonban az asztalon lévő PC vagy laptop sem garantálja a megfelelő tartást.

Most, hogy megkezdődött az iskola, sok kisdiák lépte át először az iskola kapuját. Az óvodás évek játékos tanulása után jóval komolyabb munka és odafigyelés vár rájuk. Nem mindegy az sem, hogy a későbbi, otthoni tanulás hol fog zajlani. Sokan vásároltak íróasztalt és hozzá való széket azért, hogy megteremtsék a feltételeket a tanulás ideális feltételeit.

Tény, hogy a beiskolázás megterhelő a családok kasszájának, ezért figyeli kell az akciókra. A székek terén azonban mégis sokkal inkább szükséges figyelni a minőségre, mint az árra.

Felnőtt és felnővőben van olyan generáció, amelyek már a kütyüvel a kezükben érzik jól magukat. Eltiltani nem érdemes őket ezektől az eszközöktől, hiszen a jövőbeli boldogulásukhoz már nélkülözhetetlenek és talán a munkájukhoz is napi szinten használni kell majd azokat. Azt azonban mégiscsak érdemes szabályozni, hogy mikor adjuk először a kezükbe és a későbbiekben mikor és mennyi időt tölthetnek az online birodalom világában.

A most gyermekkorukat élők játék és tanulás során is sok időt töltenek üléssel. Az iskolai élet nagyját lényegében a padokban töltik, de otthon is sok időt töltenek az asztal előtt vagy a kanapén ülve. Márpedig az emberi test az állásra van kitalálva. Ez azt jelenti, hogy ülés során a csigolyákat érő terhelés jóval nagyobb, mint állás során. Sőt, ha az ülés során hátunk görbül vagy épp lecsúszunk a székben, az még sokkal inkább megterheli a gerincet. Emiatt is olyan jelentős egy jó szék megvásárlása, valamint a rendszeres mozgás beiktatás gyermekkorban.

Érdemes megismerni a tech neck kifejezést, amely azt jelenti, hogy a számítógépek, okostelefonk társaságában töltött jelentős idő miatt kialakulhat a nyak, a váll és a hát merevsége, fájdalma. Természetesen a görnyedt ülés, az előre billentett fej és a fej mozdulatlansága okoz. Ez pedig hatalmas napi terhelést jelent a gerinc számára.

Kedves szülők, a mozgás, a számítástechnikai eszközök mérsékelt használata és egy megfelelő szék szükséges a boldog és egészséges iskolai évekhez.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)