Jump to content

Hogyan válik örömtelivé az adventi időszak? Segíts gyermekednek jól megélni

2022. 11. 24. 19:00

Közeledünk a november végéhez, ami a gyerekek számára azzal kecsegtet, hogy hamarosan érkezik a Mikulás, majd kis várakozás után a Jézuska is. De addig hogyan fogják kibírni?

Ugyan november vége feléhez közeledünk, de a legtöbb boltban már eluralkodott a karácsonyi hangulat. És nem feltétlenül csak a termékekre gondolunk, hanem a hangulatra is, amelyet az ünnepi dekorációval koronáznak meg.

Igaz, hogy már októberben kaphatóvá váltak a csokimikulások és egyéb, a karácsonyi ünnephez tartozó finomságok és díszek. Mostanra pedig már majdnem mindenhol az ünnepre hangolódás.  Talán ezek hatására is nagyobb lesz a lelkesedés bennünk is. A gyerekek számára mindenképp különleges hónap a december. A Mikulás várása, az adventi időszak zsongásban tartja a csemetéket és már talán a listával is elkészültek, amit a nagyszakállútól szeretnének kérni. Ha megvan a kívánságlista, még nehezebb a gyerekekkel bírni, hiszen máson sem jár az eszük, csak hogy vajon mit fognak kapni.

Az adventi időszak a várakozásról szól, de a gyerekeknek éppen ez, vagyis a türelem gyakorlása okoz gondot. Márpedig a karácsonyt ki kell várni azért is, hogy megtanulják a várakozást és azt is, hogy milyen jelentősége van ennek az ünnepnek. Éppen ezért mesékkel, történetekkel érdemes felkészíteni a csemetéket arra, hogy miről is szól ez az ünnep. Nyugodtan mesélhetünk a saját gyermekkorunkról is, mi hogyan éltük meg a karácsonyokat, melyik volt a legemlékezetesebb karácsony.

Az ünnepre való hangolódás egyik jó módja a kézműveskedés. A saját készítésű ajándékok vagy az otthonunkat díszítő ünnepi dekorációk, a karácsonyfadíszek elkészítése mind időt és energiát igényel. Nemcsak elterelik a figyelmet arról, hogy még mennyit kell várni az ünnepre, hanem szórakoztat és ráhangol.

A várakozást segíti az is, ha az otthonunkat karácsonyi illatokkal töltjük meg. Erre kiválóan alkalmas a mézeskalács sütése. A forró csoki megmelegíti a lelket, finom, de hogy a felnőttek is élvezhessék ezt a hangolódást, úgy a forralt bor készítése is a listára kerülhet.

Az ünnepi készülődés során megvásároljuk az ajándékokat, amelybe a gyerekeket is bevonhatjuk. A családtagok számára közösen kiválaszthatjuk a meglepetést vagy akár saját kezűleg is elkészíthetjük. És ha már ajándék, akkor ilyenkor sokkal jobban nyitva van az emberek szíve és az adakozásra is nagyobb a hajlam. Tanítsuk meg a gyerkőceinknek, hogy a rászoruló, nélkülöző gyerekeket meglephetik olyan ajándékkal, amely a számukra már szükségtelen és szívesen lemondana arról egy másik gyerkőc részére. Készítsetek együtt ajándékdobozt, amelybe kerüljön játék, édesség és tisztálkodási szer is.

Ha ezeket a programokat beillesztjük a decemberre, nagyon könnyen elrepül a várakozás ideje.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)