Jump to content

Utálja a sulit? Lehet, hogy több van mögötte

2023. 01. 10. 19:00

Közeleg a félév az iskolában és a gyerekeken nagy a nyomás. Aki a jó bizonyítványra hajt, annak azért, aki pedig a „túlélésért” küzd, annak azért kemény hónap a január.

Habár az elvett őszi szünet miatt egy héttel hosszabb volt a téli szünet, ám ez mégsem olyan megnyugtató a gyerekeknek, mert azonnal a félévi hajrában találták magukat, amely nemhogy nem teszi kedvesebbé számukra az iskolát, de egyenesen fóbiát válthat ki.

Sok az írásbeli, szóbeli felelet, minden tantárgyból beszámolókra lehet számítani, ezért nem szeretnek a gyerekek iskolába járni? Igen, ezek mind az okai lehetnek, de az iskola már csak ilyen. Szülőként tudjuk azt, hogy milyen ez, hiszen „túlélők” vagyunk. Biztos, hogy csak a tanulás és a számonkérés miatt utál a gyermek iskolába járni? Amennyiben ezt tapasztalod a gyerkőcődnél és ez már mindennapossá vált, érdemes egy kicsit jobban elgondolkodni a témán és utána járni, hogy mi van a háttérben.

Ha szülő vagy, akkor bizonyára tapasztalod, hogy egészen mást és máshogy tanulnak gyermekeid, mint a te idődben. Nemcsak letisztultabb, de jóval lassabb tempóban is haladtunk. Arról nem is beszélve, hogy fele ennyi impulzus ért a mindennapokban, mint őket. Lehet, hogy még csak általános iskolások a srácaid, de ha belegondolsz, megélhettek egy Covid miatti mizériát, tanultak otthonról (ha olyan kicsi gyermekeid vannak, akkor te magad lehettél a tanító), most pedig információjuk van a közelben zajló háborúról, az amiatt kialakult gazdasági helyzetről, amely a család pénztárcáját is megviseli. Aztán számolni kell azzal, amely a mi időnkben is létező volt, a gyerekek egymással való csúfolódása, egymás szóbeli vagy fizikai bántalmazása. Nem csoda, hogy ha több mindenben is érintett egy csemete, akkor nem akar iskolába menni. És ebből a tanulás csak a legkisebb baj, de arra is kihatással van.

Szerencsés az a szülő, akinek gyermeke ébred óracsörgésre, mint a kisangyal öltözik és intézi a reggeli rutinját, majd széles mosollyal indul az iskolába. Az ott eltöltött órák után, hazaérve pedig széles mosollyal üdvözli szüleit, majd a „Milyen volt a suliban?” kérdésre a meglévő mosollyal áradozni kezd, hogy milyen csúcs volt ott lennie. Na, ők vannak kevesen.

1940-es évek óta létező fogalom az iskolafóbia, amely szorongásos betegség. Igen, az iskolafóbia egy betegség, amely az iskola elutasítását jelenti. Ez főleg az alsós gyerekekre igaz, de akár a felsőbb évfolyamokon is jelentkezhet.

Az iskolafóbiás betegek akkor virulnak, ha otthon vannak akár betegség vagy iskolai szünet miatt. Ám a szünet végéhez közeledve, a betegségből felgyógyulva már az iskola gondolatától is rosszul vannak. Minél hosszabb egy ilyen távollét, annál nehezebb az iskolába való visszatérés. Ennek az állapotnak olyan tünetei lehetnek, mint az, hogy állandóan panaszkodik a gyermek, hogy valamije fáj, rendszeresen sír, dühöng vagy könyörög, hogy otthon maradhasson.

A szorongás hátterében bármi állhat, de amíg azt nem derítjük ki, hogy mi a kiváltó ok, addig ez az állapot fennmarad. Ha a gondos szülői hozzáállás ellenére sem javul a helyzet, nem szégyen szakembertől segítséget kérni, mert a későbbiekben még komolyabb gondokat okzohat ez.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)