Jump to content

Unatkozik a gyerek? Ne is foglalkozz vele!

2023. 07. 16. 19:00

Itt a hossz nyár. Egyes szülők számára talán túl hosszúnak is tűnik, ha ők is gyermekeikkel töltik az egész vakációt. Nyaralni ugyanis nem lehet egész szünet alatt. Valahogy máshogy is el kell ütni az időt.

Sőt, a táborok sem nyújtanak megoldást az egész nyári szünet időszakára, ráadásul drága mulatságnak számítanak. Habár az otthon biztonságot jelent, de egy idő után unalmassá válhat a megszokott környezet és az ott található játékok. Vannak gyerekek, akik az iskolát éppen amiatt szeretik, hogy társaságban vannak és a szünet egyet jelenthet az unatkozással, unalommal.

Mindez a szülők rémálma. Nincs rosszabb, mint azt hallgatni, hogy „Anya, unatkozom!”. Ez a hívószó pedig arra késztetheti a felnőtteket, hogy folyton programokat, foglalkozásokat találjanak ki a gyerekek számára.

A gyerekek látványos unatkozása bosszantó, tekintettel a sok-sok játékra. Ez az ideget őrlő gyermeki tulajdonság azonban nem is olyan rossz. Sőt, a gyerekeket hagyni kell néha unatkozni, mert annak van előnye is. Nem olvasod rosszul.

Az unatkozásnak néhány előnye lehet a gyerekek számára, ugyanis fejlesztő hatással bír. Még az unatkozó gyerek is tud kreatív lenni és éppen ezért kell hagyni, mert ha a semmit nem csinálást megunja, akkor az arra készteti, hogy keressen valami olyan elfoglaltságot, amely szórakoztatja, leköti. Vagyis az unalom gondolkodásra, ötletelésre készteti a gyerekeket meg arra, hogy feltalálják magukat. Ennek köszönhetően fejlődhet az agy és a rugalmas gondolkodás, mert nem adunk kész játékokat és ötleteket a kezükbe.

Ha hagyjuk, hogy a gyerekek kicsit unatkozzanak és ebben a tevékenységben nem zavarjuk meg őket, akkor arra késztetjük őket, hogy önállóan találjanak maguknak elfoglaltságot. Ilyenkor elmélyülhetnek saját gondolataikban, megkereshetik azt, ami valóban leköti őket. Ez az útja annak, hogy felfedezzék önmagukat.

Nyávog, hogy unatkozik, pedig annyi játéka van? Ne foglalkozz vele. hagyd, hogy elmélyüljön először az unalomban, aztán pedig abban, hogy mindezt megunja és keres magának valami elfoglaltságot. Ilyenkor ugyanis lecsendesedhetnek, magukba fordulhatnak és felfedezhetnek olyat, ami leköti őket, jó elfoglaltságot nyújt.

Persze, az unatkozni hagyás nem egyenlő azzal, hogy a szülők nem foglalkoznak gyermekeikkel. Van azonban olyan, amikor minden adott ahhoz, hogy a gyerkőcök jól szórakozzanak, csupán arra vágynak, hogy foglalkozzanak velük. Néha el kell engedni a kezüket, hogy mindezt maguktól fedezzék fel.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)