Jump to content

Eszközök a jobb szülő-gyermek kapcsolat kialakításához

2024. 01. 17. 19:00

A gyakorlott szülők tudják, hogy a gyermek születése utáni első évek nem a nyugodt alvásról szólnak és az állandó készenléti állapot sokat kivehet az emberből. De eljön az a pont, amikor kicsit fel lehet és fel is kell engedni.

Gyakorlott anyuka vagyok, ami inkább annyit jelent, hogy van két gyermekem, de mivel merőben más minkét csemetém, így igazából egészen más feladatokkal látnak el. Az első gyermeküket váró családok még egészen elképesztő terveket szőnek, mi, hogyan fog megvalósulni. Hozzáteszem, csak akkor, ha a csemete is akarja. Ugyanis a hasfájós, netán beteg gyermek minden tervezést felülír. Aztán később, amikor már a vérmérséklet és a habitus is jobban kirajzolódik, megint lehet mindent tervezni, ugyanis vannak olyan lurkók, akik egy embert, de olykor kettőt is igényelnek ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Ez bizony mindenki érdeke.

Felesleges összeszámolni, hogy mennyit költünk gyermekeinkre, hiszen nem a haszon miatt vállalunk családot, de azért, mert gyermekünk születik még nem is szabad önmagunkat feladni. Óhatatlan, hogy a gyerekekkel változik az addigi életünk, de nem kell mindig olyan mereven ragaszkodni dolgokhoz.

Unalom

A mai gyerekek szobája dugig lehet játékokkal és mégis azt látjuk, hogy unatkozik? És? Belefér az idejébe. Nincs azzal semmi baj sem, ha olykor átadja magát az unalomnak.

A gyerekek látványos unatkozása sokszor arra sarkallja a szülőket, hogy valami unaloműző, vagy még annál is jobb, valamilyen fejlesztő játékkal kösse le gyermeke figyelmét. A kényelmesebb megoldást választók bekapcsolják a TV-t. Még ezzel sincs gond, de ne tegyük ezt mindig. Az unalom ugyanis lehet nagyon kreatív elfoglaltság. Ha nincs TV, nincs anya, apa, testvér, aki szórakoztatná a gyerekeket, akkor vagy kitalálnak valamilyen játékot, vagy fantáziálnak, gondolkodnak. Tehát szülőtársak, ha szenved a gyerek az unalomtól, valójában mozgatja az agyát.

Ölelés

Amikor kisbabánk van, ösztönből is sokat ölelgetjük, hiszen a táplálásuk, altatásuk is így zajlik, majd később ennek száma csökkenhet. A nagyobb, főleg a kamasz gyerekeket már nem tudjuk annyiszor karajainkba zárni és nem csak azért, mert már nagyok és úgy gondoljuk, hogy erre kisebb az igényük, hanem eleve cikinek is tarthatják. Pláne kortársaik előtt.

Mégis arra biztatunk mindenkit, hogy ez a fajta testi kontaktus minden korban szükséges az embernek és naponta alkalmazzuk gyermekeink esetében is, bármilyen korban is legyenek.

Nevetés

Amennyire csak lehetséges, minden napba csempésszetek be jókedvet, hangos nevetést, mert az a lélek számára gyógyír.

Beszélgetés

Már az egészen apró babák esetében meg kell kezdeni a beszélgetést, akik a maguk módján reagálnak is a szavakra, de később, amikor már jobban ki tudják magukat fejezni, akkor a beszélgetésekkel problémákat lehet megoldani, feszültségoldásként is kiváló.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pexels)