Jump to content

A válaszkész nevelés remek, ha egyensúlyt tudsz tartani

2024. 06. 19. 19:00

Természetes szülői gondolatmenet, hogy gyermekeink számára mindent meg szeretnénk adni. Szerencsére ez nem lehetséges, de sokan mégis megpróbálják. Vajon ők teszik jól?

A kevesebb, néha több. Így tartja a mondás és ezt bizony szülőként is alkalmazhatjuk. Normális hozzáállás, ha a gyermekeinknek mindent meg szeretnénk teremteni és adni, csakhogy ez az idillikus állapot valójában katasztrófához vezethet. Tudjuk, hogy a túl sok játék, a mindig és mindent megkapó gyerekek elkényeztetett és soha semmiért meg nem küzdő felnőttet jelent majd. A túl sok játék nem hagyja a képzeletet érvényesülni. A túlságos kiszolgálás önállótlanná teszi a csemetéinket.

Van azonban egy nevelési forma, amely a gyerekek igényeire és azok kiszolgálására irányul. Ez a válaszkész nevelés. Azaz nem kap se többet, sem kevesebbet, mint amit épp igényel. Jóformán tényleg csak a gyerekre koncentrálunk ilyenkor és nem veszünk számításba semmilyen szabályt, normát, elvárást, külső véleményt sem. Mivel minden gyermek más, így az igényeik is azok, vagyis mindez egy teljesen egyénre szabott nevelést eredményez.

A válaszkész nevelés előnyei

Erős kötődés kialakulása: A válaszkész nevelés segít a gyermek és a szülő közötti erős, bizalmi kapcsolat kialakításában, amely alapvető fontosságú a gyermek érzelmi és pszichológiai fejlődése szempontjából.

Érzelmi biztonság: A gyermekek érzelmileg biztonságban érzik jól magukat és ez csökkenti a szorongást, a stresszt.

Fejlettebb szociális készségek: A válaszkész nevelésben részesülő gyermekek gyakran fejlettebb szociális készségekkel rendelkeznek, mert megtanulják, hogyan értsenek meg másokat és hogyan értessék meg magukat.

Önbizalom növelése: A gyermekek önbizalmát növeli, ha érzik, hogy a környezetük figyel rájuk.

Jobb kommunikáció: A válaszkész nevelés elősegíti a nyílt és őszinte kommunikációt a szülők és a gyermekek között. Mindez jótékonyan hat a kapcsolatra is.

A válaszkész nevelés hátrányai

Idő- és energiaigényes: A válaszkész nevelés sok időt és energiát igényel a szülőktől, mivel folyamatosan figyelniük kell a gyermek igényeire és érzelmeire. Ez különösen kimerítő lehet, ha több gyermek van a családban vagy ha a szülőknek más kötelezettségeik is vannak.

Függőség kialakulása: Ha a szülők túlzottan válaszkészek, azaz minden egyes pillanatban csak a gyermekére koncentrál, akkor a csemete nem lesz kellően önálló, amely viszont sok mindenben hátráltathatja.

Stressz: A folyamatos figyelem és válasz, reakció nagyon megterhelő.

Kiegyensúlyozatlanság: Ha a szülők minden igényre azonnal reagálnak, az egyensúlyhiányt okozhat a családi dinamikában és sem magára, sem a más családtagra nem tud megfelelően figyelni.

Helytelenül értelmezett igények: Néha nehéz lehet megkülönböztetni a gyermek valós szükségleteit a pillanatnyi vágyaitól, amelyeket ha szintén igyekszik kielégíteni a szülő, akkor többet árthat.

A válaszkész nevelés fontos szerepet játszhat a gyermek érzelmi és szociális fejlődésében, de fontos, hogy a szülők megtalálják a megfelelő egyensúlyt ebben, mert ez a remek módszer könnyen a hátrányára fordulhat.  

 

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)