Jump to content

Immunrendszer-erősítés, indul!

2024. 09. 08. 19:00

Az iskolakezdés egyet jelent azzal is, hogy megkezdődik az ősz is. Eddig még csak a nyárias őszből volt részünk, de lesz ez még másképp és érdemes felkészülni.

A kisebb gyerekek esetében még az immunrendszer nem olyan erős és a nyári szünet utáni közösségből hamar begyűjthet valamilyen betegséget. Éppen ezért olyan gyakori, hogy amint megkezdődik a suli, úgy lesz egyre több gyerkőc. A cseppfertőzéssel, érintkezéssel terjedő nyavalyák könnyen terjednek a gyerekek között és ez a zárt, kisebb közösségben még inkább igaz. Az alsó tagozatos csemetékre különösen érvényes, hiszen ők még életkorukból adódóan mindent összefogdosnak, még előfordul, hogy a szájukba nyúlnak. Mindez éppen elegendő, hogy a betegség terjedjen.

Sok szülő már ősz elején megkezdi gyermeke vitaminos „feltöltését”. A komplex vitaminok adagolásával igyekeznek megerősíteni a csemeték immunrendszerét, de van még több tennivaló ezen a fronton.

Egészséges táplálék

Nemcsak a test egészséges tápanyagokkal való ellátása miatt szükséges az, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak a gyerekek, hanem ezáltal természetes hozzávalókból származó vitaminokat lehet a szervezetbe bejuttatni. Ez a vitaminpótlás legjobb és legtermészetesebb módszere.

Aki így táplálja gyermekét annak nincs szüksége arra, hogy probiotikumokkal próbálkozzon. Egy-egy betegség és/vagy antibiotikumos kezelés után jó szolgálatot tehetnek a probiotikumok, de máskülönben egyáltalán nem szükséges.

Megfelelő higiénia

Nem a gyerekek nyaggatása és minden áron történő ugráltatása a gyakori kézmosás, de a kisebb gyerekekre különösen igaz, hogy szeretnek kint játszani. A kinti játék pedig magában hordozza a koszt, amelyet nemcsak esztétikai okokból szükséges eltávolítani, hanem azért is mert számos kórokozótól így lehet a leghatékonyabban megszabadulni. Mégsem arra van szükség, hogy állandóan steril körülmények között tartsuk a gyerekeket, hiszen minél több mindennel találkozik a gyerekek szervezete, annál inkább edződik az immunrendszerük.

Megfelelő mennyiségű alvás

Sokan nem is gondolják, hogy az alvás is hozzájárulhat az immunrendszer jobb teljesítéséhez, pedig így van. Főleg gyerekek esetében, ezért a 8-10 óra alvás legyen általános a kisebb csemeték életében.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)