Jump to content

Mindennek vége? Dehogy, de ideiglenesen lehet

2024. 09. 18. 19:00

A gyermekvállalás gondolata is csodálatos, de a gyakorlottak jól tudják, hogy mennyi mindenről le kell mondani, ha szülővé válunk. Vagy csak át kell csoportosítani a dolgainkat?

Egy apró lényt megteremteni és világra hozni önmagában csoda és csodálatos, de ez csak az út kezdete. A cél, hogy értékes emberré neveljük szárnyaink alatt. Mindeközben magunkról sem szabad megfeledkeznünk, hiszen a családdá alakulás nem csak a gyerekekről szól.

A család nevezetű történetben mindenki főhős, de az elképzelhető, hogy olykor a háttérbe szorul egyik karakter.

Szülővé válni azt is jelenti, hogy bizonyos dolgok a háttérbe szorulnak. Talán nem feltétlenül kell eltűnnie az életünkből, de lesznek időszakok, amikor egyszerűen kivitelezhetetlen.

Agyő, alvás

A pici babák esetében érthető, hiszen a gyakori táplálás miatt ez az anyukák számára nem létező fogalom. Ám később sem biztos, hogy partner ebben a gyerkőc. A rosszul alvó csemete, a betegség, a kevés alvási igény, a túlpörgés, de igazából bármi más közre játszhat abban, hogy az alvás ne legyen se pihentető, se hosszú.

Később pedig a kamasz gyermekünket várjuk haza a buliból és hajnalig egy szemhunyásnyit sem alszunk addig, amíg épségben haza nem tér.

Sminkmentes nap

Lesznek időszakok és napok, amikor nemcsak a sminkelés lesz a legjelentéktelenebb tevékenységünk, de az a kivitelezhetetlenség kategóriába fog tartozni, mert épp a túlélésre játszunk. A játszótérre, a védőnőhöz vagy az orvoshoz látogatás során teljesen mindegy, hogy van-e smink vagy sem. Nem biztos, hogy egyáltalán kivitelezhető, vagy dob-e a megjelenésünkön.

Sportolás

Ha a gyerekek után futkosást vagy az otthon és  óvodába, iskolába és munkahelyre való oda- és visszautat nem számítjuk sportolásnak, akkor elképzelhető, hogy egy ideig a rendszeres mozgást csak a játszótéren vagy az udvaron való játék közben élhetjük meg.

Hacsak nincs a hátunk mögött szuper nagyszülői gárda, akik besegítenek, akkor ez a része is felejtős.

Én idő

Ha a sminkelésre és a sportolásra nincs se időnk, se lehetőségünk, akkor az én idő hogy férne bele? Ezt esetleg az olyan estékbe tudhatjuk bele, amikor a csillagok állása is úgy állnak és a gyerekek már korán alszanak. Igaz, hogy az alvásból csípünk le kicsit, de forgathatjuk a magunk javára. Nemcsak az olvasás férhet bele ebbe a kis időbe, de a párunkkal való romantikázás is. Ehhez azonban mindennek stimmelnie kell.

Ahogy cseperednek a gyerekek, úgy térhet vissza a normális, a gyermekvállalás előtti életünk. Kicsivel később pedig azon kapjuk magunkat, hogy felnőttek, alig vannak otthon, hiányzik a hangoskodás, a nyüzsgés és már a „régi” életünk nem is olyan tetszetős.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)