Jump to content

Mi kell a tartós párkapcsolathoz

2014. 04. 07. 13:41

A szerelem az egyik legcsodálatosabb dolog a világon. Az ember olyankor pár centivel többnyire a föld felett jár és „állandósul” a jókedvünk. A szerelmesek sokszor úgy gondolják, örökké szeretni fogják egymást, kapcsolatunk különleges, elszakíthatatlan és szerelmük soha nem múlik el. Ezért azonban az évek múlásával egyre többet kell tennünk. Amikor elképzeljük, hogy milyen kapcsolatra vágyunk, a legtöbben hasonló igényeket fogalmazunk meg. A legfontosabb szempontok, soha ne bántsuk meg egymást, és elfogadjuk egymás hibáit. És ezek csak a lelki dolgok. Amikor még szerelemmámorban élünk, eszünkbe sem jut, hogy ezek a vágyak csak ritkán teljesülnek így.

Amikor két ember szerelmen alapuló szövetséget köt egymással, még nem is sejtik, hogy az idő múlásával keletkező napi sérelmek kikezdik a kapcsolat szálait, és ezek a napi feszültségek, bántások, sértődések, viták és veszekedések hatására elkezdenek szakadozni.

Ahhoz, hogy párkapcsolatunk minél tartósabb és boldogabb legyen, az egyik legfontosabb dolog a kölcsönös megértés. Amikor a szerelembe esés ünnepét felváltják a hétköznapok, a legfontosabb, hogy odafigyeljünk egymásra, megértsük, és tiszteletben tartsuk a másikat.

Idővel a rózsaszín köd elszáll, ennek köszönhetően sokkal érzékenyebben reagálunk a korábban fel sem tűnő problémákra, a minket ért sérelmekre. Ha felőrölnek a hétköznapi gondok, és elfelejtjük a szerelem és a párkapcsolat lényegét, oda az egész.

Ezért roppant fontos, hogy mindkét fél egyfolytában azon „dolgozzon”, hogy a párkapcsolatotok a kölcsönös szereteten, tiszteleten alapuló, egymás megbecsülését szem előtt tartó viszony legyen.

A tartós szerelem egyik alapja a figyelmesség. Hallgatunk és figyelünk a másikra, belenézünk a szemébe, amikor a terveiről vagy a munkájáról mesél, nem pedig csak úgy teszünk, mintha figyelnénk. Ugyanakkor kellenek a kis titkok is, amik izgalomban tartják a kapcsolatot, hiszen nem csak a férfiak, a nők sem szeretik, ha párjuk egy idő után nyitott könyv a számukra.

Ahhoz tehát, hogy boldogabbá és tartósabbá tegyük a párkapcsolatunkat, a férfiaknak „nőül”, a nőknek pedig „férfiul” kell megtanulni gondolkozni.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/kiskegyed.hu