Jump to content

Mi is az a szerelem?

2014. 05. 06. 15:15

Egyértelműen itt a tavasz, itt a friss szerelmek ideje! Fiatalok – és sokszor idősebbek is – gyakran teszik fel a kérdést valóban szerelem, amit érzek? A válasz nem egyszerű. Ami szerelemnek tűnik, lehet, hogy nem több a másik iránt érzett vonzalomnál. Míg egyesek igen gyorsan és gyakran képesek beleszeretni valakibe, majd kiszeretni az illetőből, addig mások csak testi vonzalmat éreznek aktuális partnerük iránt. Kamaszkorban, amikor a romantikus szerelem vadonatúj élményként jelenik meg, nehéz pontosan tudni, mit is jelent az új érzés.

Elsősorban fiatalabb korban könnyen összekeverhető érzés a testi vágy a szerelemmel. A másik ember iránt megnyilvánuló rendkívül erős, intenzív vágyakozás szexuális természetű, hiszen a vonzalom pillanatnyi kémiai kölcsönhatáson alapul, nem valós kötődésen. A szexuális vágyakozás testi vonzalom, semmi több. A szerelem ennél sokkal mélyebb, tartalmasabb érzés. A fiatalok egy része, és sok felnőtt is a másik ember iránt érzett erős vágyakozását valami isteni szeretettel keveri.

Egyértelmű, hogy a szerelem nem azonos a testi vággyal. A fizikai vonzalom természetesen a szerelem esetén is jelen van, de sokkal több ennél. A szerelemhez elengedhetetlenül hozzátartozik a szeretet, a barátság érzése, az elkötelezettség és a bizalom.

De honnan tudhatjuk, hogy igazából szerelmesek vagyunk? Amikor valóban szerelmes az ember, olyan érzés keríti hatalmába, mintha a legjobb, legmegbízhatóbb barátja lenne mellette, mindamellett, hogy testi vágyak is jelen vannak a kapcsolatotokban.

A szerelem két, egymás boldogsága iránt elkötelezett ember találkozása, és semmi köze a féltékenységhez, a viszálykodáshoz, a próbatételekhez. Ha bizalmatlanság, féltékenykedés, bizonytalanságérzés üti fel a fejét, a szerelem halovány árnyékánál nincs többről szó.

A szerelem jó érzés; az ember azt érzi, hogy általa jobb emberré válhat. Önpusztító érzésekre nem motivál, könnyedén mennyekbe röpíti az ember lelkét, s beragyogja életét. Bármi, ami ennél kevesebb, nem lehet szerelem: csupán testiség, barátság vagy vonzalom.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkiélet.hu/kamaszpanasz.hu