Jump to content

A válóper a gyerek lelkét viseli meg legjobban

2014. 06. 05. 17:34

A válásnak számos oka lehet. A válás egy jóval összetettebb folyamat, minthogy csak az okokkal magyarázzuk. De a válás okainak ismerete, és megértése komoly segítséget adhat arra, hogy a gyerek ne szenvedjen maradandó lelki sérüléseket. Ha valaki eldöntötte, hogy válik, a döntés mögött legtöbb esetben határozott szándék, és erős érzelmek állnak. A válás igazi kirobbantója nem a harmadik, vagy az agresszió, az elhidegülés, hanem azok az érzelmek, amelyek ilyenkor felhalmozódnak. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk vele, mi lesz a gyerekkel válóper után? Fogja-e majd a másik fél látogatni a gyereket vagy csak ígérget? Ha nem hogyan tudunk a gyermek szenvedésén enyhíteni?

Rendszerint a válást követő helyzeteket viselik a legnehezebben a szülők, és a gyerekek. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy a válási procedúra mindenki számára nehéz. Ez viseli meg a feleket, és a gyerekeket leginkább.

Téves, hogy a gyermek nem érzékel semmit, ha nem látja vagy hallja. Bármilyen kicsi is, nagyon sok nem tudatos emléke, hiedelme származhat a családi veszekedések miatt. Ha tudja, érdemes nem a gyerek előtt intézni a problémás kérdéseket. Ha mégis megtörténik, utána még lehet, sőt szükséges megbeszélni a dolgokat.

A gyerekek fejében sok félreértés alakul ki abból, ha nem értik a körülöttük, a velük történő eseményeket. Akármilyen traumán ment keresztül a család, a lelki békét keresse, mert ez hozza meg mindenki számára a pozitív változásokat.

A válás során a gyereknek arra van szüksége, hogy tisztában legyenek azzal, hogy mi fog történni, hogy biztonságban érezhessék magukat, és a szüleiket. Itt nem a kimondott szavak számítanak, hanem a szavak nélküli kommunikáció, az amit érezni fog a gyermeke. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy hazudjunk neki („Nincs semmi baj!”). Ehelyett lehet azt mondani, hogy anya/apa most nehéz helyzetben van, de meg akarja, és meg fogja oldani.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/boldog-gyermek.hu