Jump to content

A két varázsszó: problémaközpontúság és én-üzenetek (1. rész)

2014. 07. 23. 16:56

Addig már minden bizonnyal mindenki eljutott, hogy a jó párkapcsolat alapja a kommunikáció. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy pontosan milyen kommunikációról is beszélünk, hiszen ha folyamatosan sértéseket vágunk egymás fejéhez, azt legjobb esetben is csak időpocsékolásnak nevethetjük, de inkább csak tovább rontunk a helyzeten.

Így tehát nem ártana átvennünk a jó kommunikáció alapjait, amely tényleg megoldja, nem pedig szaporítja gondjainkat. A két kulcsszó itt a problémaközpontúság és az én-üzenetek.

A problémaközpontúságot valószínűleg nem kell sokat magyarázni. A lényeg itt mindig az, hogy ne abszolút győzelemre törekedjünk, hanem arra, hogy az adott konfliktushelyzetet kompromisszum útján föl tudjuk oldani. Tehát ha az a kérdés, hogy menjünk-e nyáron a párunk szüleihez, ne ott kezdjük, hogy fölhánytorgatjuk az összes vélt vagy valós sérelmes az anyósról/apósról, hanem koncentráljunk csak a konkrét kérésre: menjünk vagy ne, ha megyünk, mennyi időre, esetleg kérjük meg a párunkat, hogy beszéljen a szüleivel azokról a dolgokról, amelyek minket zavarnak.

Ezt a stratégiát egyébként úgy is megfogalmazhatjuk, hogy egy veszekedéskor nem „én kontra te” vagyunk, hanem „mi kontra probléma”. Tehát egy csapatban játszunk, nem pedig egymás ellen.

(Fotó:fanpop.com)