Jump to content

A második varázsszó: én-üzenetek (2. rész)

2014. 07. 24. 09:09

Azt tehát már megbeszéltük, hogy egy veszekedés alkalmával ne a másik porba tiprása, hanem a probléma megoldása legyen a cél, így érdemes tovább mennünk, és kitalálnunk, hogy ezt hogyan is tudjuk megtenni.

Alapvetően két rossz típusa van a párkapcsolaton (vagy bármilyen kapcsolaton) belüli vitapartnernek. Az egyik folyamatosan mindent kimond, de ezzel együtt támad, és a másikat hibáztatja, a másik magába fojtja a gondjait, mert nem szereti megbántani a párját, de közben némán torolja meg a sérelmeket. Mindkét típusnak megoldást jelent az, ha megpróbál én-üzenetekkel kommunikálni. Az én-üzenetek megfogalmazása nagyon egyszerű (jó nyelvtanosok előnyben): a mondat alanya ne E./3. (ő) legyen, hanem E./1. (én).

Tehát például:

„Senkivel nem törődsz, folyamatosan szanaszét hagyod a cuccaidat a szobában!” helyett „Rengeteg időmet elveszi, hogy utánad pakolok, nem figyelnél egy kicsit te is, hogy rend legyen körülöttünk?”

Így nem támadtunk, hanem kifejeztük, hogy a viselkedés minket miért zavar, sőt, még megoldási javaslatunk is volt.

Fontos megjegyezni, hogy az nem számít én-üzenetnek, ha „Egy bunkó vagy!” helyett azt vágjuk a másik fejéhez, hogy „Engem nagyon bánt, hogy bunkó vagy!”, de ha a jó kommunikáció elvi alapjait megértjük, már könnyen testhez és kapcsolathoz szabhatjuk ezeket a stratégiákat, és sikeresebben kommunikálhatunk.