Jump to content

A személyiség szerepe a házasságban

2014. 09. 06. 12:52

Minden ember egyedi, és megismételhetetlen. De bárcsak előre tudnánk, hogy a személyiségünk óriási hatással van a házasságunkra!

 

Kattints  ide a Facebook oldalunkért!

Némely személyiségvonás nem kerül napvilágra a randevúk, az együttjárás időszakában, ezért hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy a társunk hasonlóan látja a világot, mint mi. A bűvölet idejében könnyűszerrel alkalmazkodunk egymáshoz, s nem figyelünk a különbségekre. Mindannyiunkra jellemző viszont, hogy vagy az optimista, vagy a pesszimista beállítottság felé hajlunk.

Az optimista házasfél: észreveszi a lehetőségeket, könnyen vállal kockázatot, bízik magában, és kedvező körülményekben. A pohár nála félig tele van.

A pesszimista házastárs: a problémákat veszi inkább észre, a biztonságot keresi. A pohár nála félig üres.

A házastársak személyisége közti különbség számos problémát okozhat, így a családi pénzgazdálkodás terén is. Valójában mindkét fél ugyanolyan, mint a házasság előtt, csak elképzelhető, hogy az esküvő előtti mámorban nem vették észre a másik valódi arcát.

A megoldás az, ha megértőek vagyunk a másik iránt, elfogadjuk a köztünk lévő különbségeket, és nem ítélkezünk a másik felett. Fontos a másik tisztelete is. Problémás helyzet esetén ajánlatos az egymás közötti egyezségek kötése, s így sok vita elkerülhető. A megértés, az elfogadás, és a személyiségbeli különbségek megbeszélése nagyon fontos ahhoz, hogy egészséges alapokat rakjunk le a házasságunk számára.

(Forrás: Gary Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt / Fotó:www.jenniferpricestudio.com)