Jump to content

Az önismeret szerepe a kapcsolatban

2014. 10. 03. 06:30

Az önismeret nélkülözhetetlen a bensőséges kapcsolatok létrejöttében. A szövetségi kapcsolat, házasság azt jelenti, hogy a két fél élete mély meghittségben kapcsolódik össze.

A meghitt kapcsolat azt feltételezi, hogy felfedjük magunkat a másik előtt. E megosztás feltétele az önismeret. Ha feltárod magad a társad előtt, jobban megértheted a valódi érzéseidet, és vágyaidat.

Az önfeltárás célja, hogy szorosabbá, és meghittebbé váljon a kapcsolatotok, és hogy jobban megismerjétek a másikat. Az önfeltárás alapelve, hogy megtanulj a magad nevében beszélni. Ezt hívjuk énüzenetnek. Az „én”-nel kezdett mondatok során tapasztalataidon kívül érzéseidet, vágyaidat, magatartásodat is feltárod, és így a párod is jobban megismerhet.

„Lássunk egy hétköznapi példát az énüzenetre: - Hallottam, amikor azt mondtad, hogy horgászást tervezel szombatra. Ha jól értem, ez azt jelenti, hogy nem tudsz majd velem jönni anyám születésnapjára. Csalódottnak érzem magam emiatt, mert azt reméltem, hogy együtt megyünk. Ezt azért mondom el, mert talán félreértettem, amit mondtál, vagy esetleg megfeledkeztél a születésnapjáról. Szeretném tudni, mit gondolsz ezzel kapcsolatban, mert nem akarom, hogy ez a dolog közénk álljon.”

Felejtsd el tehát a „teközlések” világát, s ne próbálj meg a társad fejébe látni. Néhány „teközlés” ugyan nem ítélkezés („Soha nem gondolsz rám és az érzéseimre.”), hanem inkább manipulatív („Olyan figyelmes, és kedves vagy, kérlek javítsd meg az autót.”) jellegű, de ugyanúgy neheztelést vált ki a másik félben.

Segítsd elő a kommunikációt az énközlésekkel!

(Forrás:Gary Chapman: Végre egy nyelvet beszélünk / Fotó:galleryhip.com)