Jump to content

Oszd meg a tapasztalataidat!

2014. 10. 03. 14:35

Oszd meg a pároddal, hogy mit hallottál, láttál! Oszd meg vele a tapasztalataidat, és élményeidet!

Arra is szükség van, hogy azokról a tapasztalataidról is beszámolj, ami az ő magatartásával kapcsolatosak. Természetesen ezt pozitív hangnemben, és a saját magad nevében beszélve (énközlés) közöld, és a saját értelmezésed használd. Koncentrálj az érzéseidre, és gondolataidra.

A párod jobban meg fogja érteni, hogy hogyan jutottál egy következtetésre, ha tudja, milyen tapasztalatból vontad azt le. Például mondd el neki, hogy láttad, amint egy cipő kifizetésénél csóválta a fejét, és azt hiszed, hogy túl drágának tartja az árát. Először mindig meséld el, mit észleltél, s csak ezután értelmezd. Hivatkozz érzékszervi tapasztalatokra!

„Amikor megöleltelek ma délután...”

„Amikor megkóstoltam a levest, amit főztél...”

„Azt hiszem, úgy hallottam, hogy azt mondtad...”

Sok házaspár nincs hozzászokva ahhoz, hogy elmondják, hogyan értelmezik a tapasztalataikat, csak levonják a következtetéseiket, és ehhez mérten cselekszenek. Rengeteg félreértésnek ez az alapja. A párod lehet nem is tudja, hogy egyes helyzetekben miért úgy reagálsz, ahogy, hiszen ő sem gondolatolvasó.

Sok-sok félreértés, sértődöttség, fájdalom elkerülhető lenne pedig azáltal, hogy megtanulod megosztani a tapasztalataidat, és a párod tudná tisztázni a helyzetet.

Tájékoztasd hát a párod arról, hogy mi jár a fejedben!

(Forrás: Gary Chapman:Végre egy nyelvet beszélünk / Fotó:life.ma)