Jump to content

Szülőtársak születnek!

2014. 11. 18. 18:53

Mikor születik meg a család? Vajon automatikusan születik, vagy akadályokkal terhelt úton?

Egy pár életében nagyon fontos lépés a házasság, hiszen az összebútorozás új szerepet, és új elvárásokat ad mindkét fél számára. Alkalmazkodnak egymás szokásaihoz, életritmusához, igényeihez, és szembesülnek a felnőtt léttel.

Az anyaság, és apaság ismét egy vadonatúj szerep lesz a páros létben. Szülőtárssá akkor válik két ember, amikor megosztják a gyermekneveléssel járó felelősséget. Ahhoz, hogy ez harmonikus legyen, közös célok, és hasonló nézetek, tudatos szerepek szükségesek. A hagyományos felfogás szerint az apa alkotja a szabályokat, az anya pedig őrzi az otthon melegét. A házaspár mindkét tagja hoz mintákat otthonról, ezeket meg kell beszélni, egyeztetni kell. Tudniuk kell, hogy a szülői mintákat elfogadják-e, vagy inkább változtatni szeretnének rajta. Ez a legfontosabb lépcsőfok a szülővé válás során.

Az alábbi nézeteltérésre okot adható minták is rendezhetők megfelelő kompromisszumkészség birtokában:

  • Elvált szülők gyermeke és hosszú évtizedek óta boldogan együtt élő szülők gyermeke
  • Az ünnepeket fontosnak tartó –kevésbé fontosnak tartó egyén
  • Féltőn és szabadon nevelt
  • Hívő, és nem annyira vallásos

Igazi szülőtársakká csak egyenrangú felek tudnak válni, akik támogatják egymást, de felvállalják saját érzéseiket, igényeiket is. Fontos, hogy a családi minta, az értékrendszer, és szabályrendszer kialakításban egyetértés legyen. Ebben nagyon fontos a tudatosság (milyen nevelési elveket követnek majd, hogyan osztják meg a baba körüli teendőket, mennyire engedik be a nagyszülőket, stb.), és a folyamatos kommunikáció.

(Forrás: BabaPatika 2013 december /Fotó:www.annabelwilliams.com)