Jump to content

Örülj a különbségeknek! (1.rész)

2014. 12. 04. 10:00

Ugyan igaz, hogy a különbségek nehezítik a párkapcsolatot, de örömforrás is válhat belőlük! Lehetséges, hogy ne csak elfogadd a párod különbözőségeit, hanem meg is szeresd őket.

A különbségeknek az a célja, hogy egy emberpár kiegészítse vele egymást, mégis sokszor az őrületbe kergetik egymást velük egy pár tagjai. Emberek vagyunk, különbözünk. Minden kapcsolatban jelen van a különbözőség. S ha már így alakult, kovácsolj belőlük tőkét, hogy ne érezd tehernek őket!

Fedezd fel őket, és a körülöttük lévő miérteket!

  1. Nevezd nevén azokat a különbözőségeiteket, amelyek nyugtalanítanak, amelyek vitákhoz vezetnek, amelyek bosszúságot okoznak!
  2. Mi zavar Téged bennük? Ha ezt tudod, hamarabb találsz megoldást a problémára.
  3. Miért zavar ez Téged, mi lehet az oka? A választ legtöbbször a múltadban fogod megtalálni. Más a gondolkodásmódod, másképp reagálsz dolgokra. Kutasd fel az élettörténetedben, személyiségedben rejtőző okokat! Ezáltal jobban meg fogod érteni a helyzetet, és megfelelő légkört teremt egy beszélgetéshez.
  4. Beszéljétek meg! Fontos, hogy énüzeneteket használj, hogy megmagyarázd, miért zavar a viselkedése. Emellett fogadjátok el a tényt, hogy a különbözőség természetes, és az ezekkel kapcsolatos érzések is.
  5. 5. Próbáljatok meg rájönni, mi áll a probléma hátterében!

(Forrás: Gary Chapman: Végre egy nyelvet beszélünk / Fotó:dinolingo.com)